Tafelbrug Zuidhorn opnieuw gestremd; oplossing duurt nog dagen

De brug wordt weer begaanbaar tijdens de spits op maandag, maar moet daarna nog gerepareerd worden
De brug wordt weer begaanbaar tijdens de spits op maandag, maar moet daarna nog gerepareerd worden © Karel Oosterhuis/RTV Noord
De tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal tussen Zuidhorn en Noordhorn kampt met een grote storing. Daardoor is er sinds vrijdagmiddag al geen wegverkeer mogelijk. Volgens Rijkswaterstaat kan de brug niet goed worden bediend.
Die bediening gebeurt op afstand, vanuit Gaarkeuken, maar kan ook lokaal worden gedaan.
Volgens Rijkswaterstaat kan de storing nog dagen duren. 'Een team van vijf tot tien monteurs is op dit moment bezig om de storing te verhelpen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Op dit moment is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het is erg complex', zegt woordvoerder Anne van der Meer van Rijkswaterstaat.

Brug omhoog gezet

Bijkomend probleem is dat er nieuwe onderdelen nodig zijn. 'Die moeten besteld worden en van elders komen', aldus Van der Meer. Rijkswaterstaat hoopt dat de brug maandag in de loop van de dag gerepareerd kan worden, maar of dit lukt is onzeker. Dat hangt af van of de onderdelen op tijd arriveren en de beschikbaarheid van gespecialiseerde monteurs.
De brug is daarom voorlopig omhoog gezet, zodat het scheepvaartverkeer er wel langs kan. Het Van Starkenborghkanaal maakt deel uit van de hoofdvaarweg Delfzijl-Lemmer.

Omweg van kilometers

Voor het wegverkeer tussen Zuidhorn en Noordhorn is een omleidingsroute ingesteld. Rijkswaterstaat heeft hiervoor tekstkarren geplaatst.
Die omleiding is vooral voor fietsers en voetgangers een probleem: zij kunnen alleen oversteken via de bruggen bij Aduard of Gaarkeuken - een omweg van vele kilometers. Voor automobilisten levert de stremming minder hinder op: zij kunnen gebruik maken van de rondweg bij Zuidhorn om het Van Starkenborghkanaal over te steken.
De tafelbrug tussen Noordhorn en Zuidhorn kampt sinds vrijdag opnieuw met een storing
De tafelbrug tussen Noordhorn en Zuidhorn kampt sinds vrijdag opnieuw met een storing © Karel Oosterhuis/RTV Noord

Maandagochtend open voor wegverkeer

Maandag tijdens de ochtendspits, tussen 7.30 en 9.30 uur, laat Rijkswaterstaat de brug zakken, zodat fietsers, voetgangers en automobilisten er tijdelijk gebruik van kunnen maken. 'Maandag beginnen de scholen weer en het is voor veel mensen de eerste werkdag na de vakantie. We willen dat iedereen dan zonder omweg veilig naar school of werk kan', zegt Van der Meer.
Rijkswaterstaat hoopt dat de storing maandag voor de middagspits opgelost is. Als dat niet het geval is, wordt bekeken of de brug later opnieuw voor het wegverkeer kan worden opengesteld.

Brug heeft vaker storingen

De tafelbrug tussen Zuidhorn en Noordhorn is nog geen vijf jaar oud, maar kampt geregeld met storingen. 'Heel vervelend', beaamt Van der Meer. Of deze nieuwe storing verband houdt met de eerdere storingen, is nog niet duidelijk.