Expeditie Grunnen: Von Rabenhaupt, Peerdespul en meer - dit was Bommen Berend!

Ronald Niemeijer in gesprek met Von Rabenhaupt
Ronald Niemeijer in gesprek met Von Rabenhaupt © Teadde Jagersma
Expeditie Grunnen staat vandaag de hele dag in het teken van 350 jaar Groningens Ontzet - in de volksmond ook wel Bommen Berend. Paarden, rijtuigen, historische figuren, kanonnen, geweren en vooral veel sfeer.
De dag begint met de kranslegging ‘om hulde te brengen aan de grote verdediger van onze stad: Carl von Rabenhaupt.’ Burgermeester Koen Schuiling legt de krans samen met kinderburgermeester Samuel onder het standbeeld van Von Rabenhaupt. Dan wordt het 'Grönnens Laid’ gestart.

‘Een standbeeld in mijn eer’

In de Stad zijn vandaag veel historische figuren te vinden. ‘Ik wil nog even met meneer Rabenhaupt praten,’ zegt Expeditie Grunnen-presentator Ronald Niemeijer.
‘Wat een prachtige dag. Wat geweldig om hier te zijn. Ik had totaal niet verwacht dat u een standbeeld in mijn eer hier neer zou zetten,’ vertelt de acteur die tijdens deze dag de bevrijder van Groningen speelt.

'Rauw en zwaar’

Niemeijer is nieuwsgierig hoe het er allemaal aan toe ging 350 jaar geleden. ‘Het ging er rauw aan toe. Rauw en zwaar. Hard. De stad lag onder vuur. Het was een drama. Maar we boden weerstand en hebben de vijand teruggedrukt,’ vertelt Von Rabenhaupt.
Dat het er rauw en zwaar aan toe ging is later die middag te zien wanneer de slag om Groningen wordt nagespeeld op de Praediniussingel. Daar gaan de Groningers de Bisschop van Münster - Bommen Berend - en zijn strijdmachten te lijf.
Vlak voor het gevecht losbarst, komt Niemeijer de acteur die Von Rabenhaupt speelt weer tegen: ‘Ik ben ook wel nieuwsgierig naar mensen die dit doen. Wie bent u? Want doet u in het dagelijks leven?’ De acteur is in het normale leven schaderegelaar: ‘Botsingen, neerstortende vliegtuigen, brandjes.’ Dus de harde knallen van de veldslag die elk moment los kan gaan? Die is hij wel gewend.

Dit en meer:

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder half uur op RTV Noord, op RTVNoord.nl/gemist. Of bekijk de uitzending hieronder direct:
Expeditie Grunn special: 350 jaar Groningens Ontzet
Wil je nog meer terugzien van Groningens Ontzet? In dit artikel zie je de optocht en het naspelen van de slag terug!