Wiersma wordt derde op WK 100 kilometer hardlopen, verpulvert Nederlands record

De in Winschoten geboren en in Wildervank opgegroeide hardloper Piet Wiersma is derde geworden op het WK 100 kilometer hardlopen in Bernau, bij Berlijn zaterdag.
Wiersma kwam binnen na 6 uur, 18 minuten en 47 seconden, slechts ruim zesenhalve minuut meer dan de Japanse winnaar Haruki Okayama (6 uur, 12 minuten, 10 seconden). Zijn landgenoot Jumpei Yamaguchi kwam 5 minuten en 9 seconden later als tweede over de eindstreep.
Met zijn tijd was Wiersma niet alleen de snelste Europeaan van het 31ste wereldkampioenschap 100 kilometer, maar verpulverde hij ook nog eens het oude Nederlandse record.

Nederlands record aan gort

Het Nederlandse record stond sinds 1988 op 6:38:12 op naam van Bruno Joppen. Hij woonde destijds in Groningen en liep voor GVAV. Daar dook Wiersma dus ruim negentien minuten onder. Wiersma's prestatie kwam zelfs angstvallig dicht in de buurt van het Europees record, maar die blijft met 6:18:24 staan op naam van de Italiaan Mario Ardemagni.

Bijna half uur onder RUN Winschoten

De tijd van Wiersma, die momenteel in het Italiaanse Turijn woont, is ook aanzienlijk sneller dan zijn prestatie op de RUN van Winschoten vorig jaar september. Toen eindigde hij met 6 uur, 49 minuten en 47 seconden eveneens op de derde plek.
Wiersma verschijnt op 10 september niet aan de start van de RUN. Na de inspanning van zaterdag zit zijn seizoen erop.