Liveblog Ter Apel 28 augustus: Noodopvang geregeld voor 500 mensen

Artsen zonder Grenzen in Ter Apel
Artsen zonder Grenzen in Ter Apel © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De ontwikkelingen in en om het aanmeldcentrum in Ter Apel volgen elkaar in hoog tempo op. In dit blog lees je het laatste nieuws van zondag.

23.28 Crisisnoodopvang op verschillende plekken

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft samen met de Veiligheidsregio's op verschillende plekken noodopvang geregeld. Zo is een deel van de mensen vanuit Ter Apel naar Zwolle, Doetinchem, Dordrecht en Haaksbergen gebracht. Ook de crisisopvanglocaties in Zuidbroek en Stadskanaal zijn zondagnacht weer in gebruik. Dat beide plekken tegelijk worden ingezet, is volgens een COA-woordvoerder 'uitzonderlijk'.
De minderjarige alleenstaande asielzoekers (amv'ers) die al dagen in het kantoor van de IND bivakkeerden zijn overgebracht naar Doetinchem en Haaksbergen. In totaal is voor zo'n 500 mensen opvang geregeld.

23.05: Veldbedden voor buitenslapers

Het Rode Kruis heeft veldbedden geplaatst bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Deze zijn bedoeld voor mensen voor wie geen slaapplek is gevonden en derhalve buiten moeten slapen. Aan hen is ook een slaapzak verstrekt, aldus de hulporganisatie.
Volgens het Rode Kruis gaat het om 25 mensen. Voor andere asielzoekers is wel een slaapplek elders gevonden, meldt het Rode Kruis. Later zondagavond komt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog met een totaaloverzicht van waar die mensen naartoe zijn gebracht.
De beslissing om bedden te plaatsen is volgens het Rode Kruis in samenspraak gegaan met het COA, de veiligheidsregio, GGD GHOR Nederland, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Artsen zonder Grenzen.

20.30: Hulporganisaties delen spullen uit

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn zondag door hulporganisaties veel spullen uitgedeeld, zoals eten en drinken maar ook dekens, kleding, jassen en schoenen. Het ging om vrijwilligers van christelijke en islamitische hulporganisaties.
De uitgedeelde spullen vonden gretig aftrek onder de asielzoekers, maar er was zoveel gebracht dat er zelfs nog spullen overbleven. In de nacht van zaterdag op zondag hebben asielzoekers die buiten moesten slapen in Ter Apel het 'verschrikkelijk koud' gehad, meldde Artsen zonder Grenzen eerder zondag. In totaal sliepen die nacht zo'n 250 mensen buiten.
Het is niet bekend hoeveel mensen in de nacht van zondag op maandag buiten moeten slapen. Sinds zondag is een crisisnoodopvang open in Doetinchem voor 225 vluchtelingen die tot het einde van het jaar kunnen blijven. Mogelijk biedt dat wat verlichting in Ter Apel.

12.40: AzG: verschrikkelijke kou in de nacht bij Ter Apel

De 250 asielzoekers die afgelopen nacht buiten hebben moeten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel, hebben het 'verschrikkelijk koud' gehad, volgens Artsen zonder Grenzen (AzG). De hulporganisatie ziet dat de lagere temperatuur van 'enorme invloed' is op de leefomstandigheden van de mensen daar.
Voor AzG zijn de dekentjes waar de asielzoekers onder liggen eigenlijk geen dekentjes te noemen, omdat ze zo dun en klein zijn. 'En dit is pas het begin van de nazomer, dus het wordt alleen maar kouder.' Door de kou zouden veel mensen pijn aan hun lijf en gewrichten hebben.
De hulpverleners hebben zondagochtend medische hulp gegeven aan ongeveer vijftien mensen. Dat zijn vooral mensen met grote open wonden of pus op hun benen. Die wonden zouden meestal het gevolg zijn van de slechte hygiëne bij het aanmeldcentrum en de lange tocht die de mensen daarvoor al hebben gemaakt. Er is een persoon met een open wond naar de noodopvang binnen de hekken gebracht omdat hij te kwetsbaar was voor de situatie buiten.

11.40: Ongeveer 250 mensen sliepen buiten

Het is afgelopen nacht niet gelukt een slaapplek te vinden voor 250 van de ongeveer 450 asielzoekers voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat betekent dat deze mensen noodgedwongen buiten het centrum hebben overnacht, bij een minimumtemperatuur van 11 graden zonder tent onder een luifel.
Een groep van zo'n 70 asielzoekers werd gisteren van Ter Apel per bus naar een crisisnoodopvanglocatie in Vlissingen gebracht. Zo'n 85, vooral kwetsbare mensen, brachten afgelopen nacht door in een noodopvangplek in Stadskanaal.
Het COA verwacht vandaag veel uitstroom van asielzoekers naar onder meer opvanglocaties in Doetinchem en Zwolle. Het gaat zowel om mensen uit het aanmeldcentrum zelf als mensen die buiten de poort overnachtten.
Dit bericht is aangepast nadat COA bekendmaakte dat het om 250 mensen ging in plaats van 300

7.40: Gemeente Doetinchem opent noodopvang

De gemeente Doetinchem opent zondag een crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit Ter Apel. De 150 asielzoekers die donderdagavond zijn ondergebracht in sporthallen in Apeldoorn worden hier ondergebracht. In totaal biedt de noodopvang plaats aan 225 vluchtelingen die tot het eind van het jaar kunnen blijven.
In de Doetinchemse noodopvang is ook plaats voor gezinnen die nu nog in het Overijsselse Heeten verblijven. De noodopvang in Heeten gaat dicht. De vluchtelingen worden in Doetinchem gehuisvest in woonunits, die op een terrein naast het politiebureau zijn geplaatst. In elke unit is plaats voor vier tot vijf personen.