De schildpad van Roelf: ‘Misschien al wel honderd jaar oud’

De schildpad van Roelf
De schildpad van Roelf © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Tijdens hun wekelijkse toer de provincie, belandt het team van Expeditie Grunnen bij Roelf Mollema (87) uit Saaksum. Mollema woont aan het einde van een doodlopende weg, genoeg reden voor presentator Ronald Niemeijer om even een kijkje te nemen.
Mollema was toevallig een blokje om. ‘We worden opgewacht’, constateert Niemeijer. De man staat op de hoek van de straat voor een doodlopende weg, met een lange stok in zijn hand. Ze worden uitgenodigd om even een rondje rond het huis van Mollema te lopen.
Achter het huis staat een enorm schip. ‘Daar vaar ik niet meer mee, dat lukt niet meer op mijn leeftijd’, zegt Mollema. Hij heeft, voordat hij met pensioen ging, jaren op de grote vaart gezeten.
Het rondje om het huis gaat verder. ‘Kan ik gewoon over deze plank stappen?’, vraagt Niemeijer. ‘Dat is voor de schildpad’, vertelt Mollema. Hij heeft voor het dier een klein stukje van de tuin afgezet: ‘Anders loopt-ie weg.’
Mollema heeft tijdens zijn reizen met het schip in ‘58 de schildpad meegenomen. Hoe oud het beestje precies is, dat weet hij niet: ‘Misschien wel honderd. Sinds ik hem heb, is hij in ieder geval niks veranderd.' Het beestje heeft in de 64 jaar dat hij bij Roelf woont overigens nooit een naam gekregen.

Dit en meer…

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 elk half uur op RTV Noord. Of bekijk de uitzending hieronder direct:
Expeditie Grunnen van zondag 28 augustus