Stel dat rekening demente vrouw uit Haren plunderde opnieuw voor de rechter

De rechtbank in Assen, waar de zaak dient
De rechtbank in Assen, waar de zaak dient © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Een echtpaar dat eerder veroordeeld is voor het leegplunderen van de bankrekening van een hoogbejaarde demente vrouw in Haren, staat vandaag opnieuw voor de rechtbank. Deze keer voor het financieel uitkleden van een hoogbejaard echtpaar in het Drentse Gees.
Het stel, dat Haren inmiddels verruild heeft voor Zeijen, zou in de periode van 2010 tot 2013 ruim een ton hebben verduisterd van dit echtpaar, dat inmiddels is overleden. Nabestaanden deden in 2014 aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde die zaak eerst niet opnemen, maar de familieleden startten een klachtprocedure bij het gerechtshof. Het hof oordeelde dat het OM toch tot vervolging moest overgaan.

Financieel adviseurs

Het paar deed de boekhouding van dit ouder echtpaar. Het OM verwijt het stel dat zij als financieel adviseurs het geld wegsluisden naar hun eigen rekeningen. Beiden zijn eerder veroordeeld voor een vergelijkbaar delict. Ze werden in 2016, toen ze nog in Haren woonden, door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 22 maanden cel. Ze hadden een hoogbejaarde demente buurtbewoner als financieel adviseurs bijna drie ton afhandig gemaakt.

In bittere armoede gestorven

In hoger beroep werd hun straf bijgesteld naar bijna anderhalf jaar cel, omdat de zaak zo lang had geduurd. Het hof besliste wel dat de twee de nabestaande van het slachtoffer in Haren 2,5 ton moesten terugbetalen. Het 98-jarige slachtoffer stierf in 2015, haar bankrekening bleek leeggehaald. Het stel kwam in juni van dit jaar op vrije voeten en vestigde zich in Drenthe.