Na zes weken vakantie zijn de scholen weer begonnen (update)

Het nieuwe schoolgebouw in Marum
Het nieuwe schoolgebouw in Marum © Elwin Baas/RTV Noord
De vakantie is na zes weken voorbij. Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan weer naar school. Voor leerlingen van basisscholen De Bron en De Springplank in Marum is het helemaal een bijzondere dag: zij krijgen vanaf nu les in een gezamenlijke, gloednieuwe school.
De lessen begonnen maandagochtend, nadat de leerlingen over een rode loper het gebouw binnen gingen. 'Harstikke leuk! Het is groot, heel groot', zegt een leerling van De Bron enthousiast.
Ouders en leerlingen in het nieuwe schoolgebouw in Marum
Ouders en leerlingen in het nieuwe schoolgebouw in Marum © Elwin Baas/RTV Noord

'Dit is zo'n mooie plek voor kinderen'

In het nieuwe complex zitten de scholen onder één dak met de GGD, de muziekschool en een kinderopvang. 'Zo leuk! Hier hebben we zo lang naar uitgekeken. Dit is zo'n mooie plek voor kinderen', zegt directeur Tjitske de Jager van De Bron.
'Je kunt samen dingen oppakken, maar toch je eigenheid behouden', zegt directeur Titia Bijma van De Springplank over het nieuwe, gezamenlijke onderkomen.
Tjitske de Jager (links) en Titia Bijma voor de nieuwe school
Tjitske de Jager (links) en Titia Bijma voor de nieuwe school © Elwin Baas/RTV Noord
Op de nieuwe school zitten zo'n 450 leerlingen. 'Dat gaat echt prima', zegt De Jager, die niet verwacht dat het te massaal is. 'We organiseren het heel goed. Er zijn her en der in het land scholen met 500 leerlingen, dat gaat ook prima.'
Bekijk de video:
Nieuw schoolgebouw in Marum geopend: 'Dit is zó leuk!'

Ouders weer in de school

Op basisschool 't Groenland in Zuidwolde gingen de deur maandag ook weer open. Directeur Marloes Mertens was blij dat na twee coronajaren de ouders bij de start van het schooljaar weer naar binnen konden. Traditioneel drinken de ouders op de eerste dag in Zuidwolde in de aula dan een kopje koffie of thee en worden vakantieverhalen uitgewisseld.
'We hebben tijdens corona gemerkt dat het contact met de ouders toch anders is op afstand. Het is gewoon fijn om weer live-contact te hebben. Dat werkt toch echt een stuk beter', zegt Mertens.

Corona

Op de eerste schooldag was er ook alweer de eerste afmelding wegens corona. 'Het is nog niet weg, al doen we soms wel of dat zo is. En dat weten we ook wel. Het najaar komt er natuurlijk aan en dat zou kunnen betekenen dat er weer meer afmeldingen komen. We hebben de draaiboeken klaarliggen, maar ik hoop niet dat we ze hoeven te gebruiken', zegt Mertens.

Noordelijke provincies terug naar school

Niet alleen voor leerlingen in Groningen begonnen de scholen weer, dat geldt voor de hele regio noord. Daaronder vallen ook Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland. Vorige week keerden leerlingen in het midden van het land terug naar de schoolbanken. In regio zuid zijn de scholen nog een week dicht. Daar gaan de kinderen begin september weer naar school.
Volgend jaar heeft de regio midden weer als eerste zomervakantie, dan gevolgd door het zuiden en daarna het noorden.
Dit bericht is aangevuld met quotes over de school in Zuidwolde en een video