Arriva snijdt in dienstregeling op zaterdag: helft treinen valt uit

Een trein van Arriva rijdt door de provincie
Een trein van Arriva rijdt door de provincie © ANP
Vervoerder Arriva snijdt verder in de dienstregeling op zaterdag. Doordeweeks rijden er sinds vandaag meer treinen, op zaterdag gaat juist het mes in de dienstregeling. De helft van de treinen rijdt nog.
Zo vallen de sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden op zaterdag voorlopig allemaal uit. Daarmee rijden er tussen de beide hoofdsteden in plaats van vier nog maar twee treinen per uur. Dat zijn de stoptreinen, die stoppen op alle tussengelegen stations.
Op alle andere trajecten rijdt voorlopig nog maar één trein per uur op zaterdag. Tussen Groningen en Delfzijl en tussen Groningen en Veendam is dat al langer het geval. Vanaf komende zaterdag rijdt er ook nog maar één trein per uur tussen Groningen en Winschoten en tussen Groningen en Roodeschool/Eemshaven.

Nog altijd tekorten

'We kampen nog altijd met tekorten in ons personeel', zegt Arriva-woordvoerder Nikkie Smit. Die zijn ontstaan in de coronapandemie, en nog altijd merkbaar. Al maanden laat Arriva zowel structureel als incidenteel treinen uitvallen omdat een deel van het personeel langdurig ziek thuis zit.
'We kiezen er nu voor om van maandag tot en met vrijdag zo veel mogelijk treinen te laten rijden', zegt Smit. 'Op die manier zijn scholieren, studenten en forensen er zeker van dat ze op tijd op hun bestemming kiezen. Omdat zaterdag een relatief rustige dag is op het spoor, laten we dan juist treinen uitvallen.'

'Langere treinen niet nodig'

Volgens Arriva is het niet nodig om op zaterdag langere treinen te laten rijden om de treinuitval op drukke momenten te compenseren. 'Daar is het niet druk genoeg voor: het aantal reizigers dat we verwachten past in de treinen die nog wel rijden', zegt Arriva. Wel kijkt de vervoerder tussentijds of de uitval haalbaar is, en het niet te druk wordt in de treinen die nog wel rijden.
De treinuitval duurt zeker de maand september. Daarna hoopt Arriva weer meer treinen in te zetten, maar of dat lukt is niet duidelijk.