Dorpsbelangen Zoutkamp: 'We snappen noodzaak nieuwe opvanglocatie, maar zijn wel huiverig'

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. De nieuwe opvang komt er tegenover.
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. De nieuwe opvang komt er tegenover. © ProNews
Dorpsbelangen Zoutkamp heeft gemengde gevoelens over de komst van een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers, tegenover de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp. De plek is bedoeld als wachtportaal om de druk op het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.
'Het is natuurlijk heel schrijnend wat er gebeurt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. We snappen de noodzaak, maar zijn wel heel huiverig voor de komst van asielzoekers', zegt voorzitter Daan Oostindiën van Dorpsbelangen Zoutkamp. 'Iedereen zal ons gevoel herkennen. Het not-in-my backyard-gevoel.'

Bang voor nieuwe problemen

Er komen vijfhonderd opvangplekken beschikbaar, met een maximum van zevenhonderd mocht er sprake zijn van uiterste nood. 'Er heeft eerder een groep asielzoekers in de kazerne gezeten en die zorgden voor problemen in het dorp. We zijn wel bang dat dit weer gebeurt.'
Momenteel worden er zo'n vijfhonderd Afghanen opgevangen in de kazerne. 'Daar zijn geen problemen mee geweest. Maar op den duur kwam er een groep asielzoekers bij. Die hebben toen dingen op boten gesloopt. Op de route naar Zoutkamp is namelijk de jachthaven en we zijn toch bang dat ook deze nieuwe groep mensen er op uit zal trekken. Het is een opvang en geen gevangenis, wat natuurlijk begrijpelijk is. Maar we hebben begrepen dat het ronddwalen ontmoedigd gaat worden', zegt Oostindiën.
De gemeente Het Hogeland heeft laten weten dat de locatie zo zal worden georganiseerd dat de mensen zoveel mogelijk op de locatie blijven.

Tijdelijke opvang

De opvang is tijdelijk en zal zes maanden gebruikt worden. 'We weten al uit ervaring dat een einddatum nogal vloeibaar is. De Afghanen zitten hier ook al veel langer dan gepland. Elke keer is het hetzelfde liedje. Het vraagt van ons als kleine dorpsvereniging ook wel heel veel energie. Want er komt opnieuw weer veel op ons af.'
Burgemeester Henk Jan Bolding heeft laten weten goed met het dorp in contact te willen staan. Als er problemen zijn wil de gemeente die snel in de kiem smoren. Ook komt er extra geld beschikbaar voor meer toezicht in de omliggende dorpen. Daarnaast zal de opvang goed beveiligd worden, belooft de gemeente.

Dorpsbelangen Vierhuizen reageert later

Dorpsbelangen Vierhuizen heeft nog geen mening over het nieuws. Het bestuur wil eerst bij elkaar komen. Ze zijn geïnformeerd door de burgemeester. Het dorp ligt namelijk ook in de buurt van de kazerne. Er gaan wel geluiden in het dorp dat men niet echt blij is met de komst van asielzoekers.
Kijk hier het gesprek in Noord Vandaag terug:
Wisselende reacties uit Zoutkamp: 'We weten wat zich in Ter Apel heeft afgespeeld'