Henk Bleker beoogd staatssecretaris van Landbouw

GRONINGEN/DEN HAAG - RTV Noord-directeur en CDA-partijvoorzitter Henk Bleker is de beoogde staatssecretaris van Landbouw. Maandagmiddag heeft Bleker een gesprek met formateur Mark Rutte.
Woensdag kreeg Bleker de vraag al voorgelegd, maar zaterdag hakte hij pas de knoop door, zo vertelde hij RTV Noord. Wat hem voornamelijk tegenhield was de wens om zijn werk bij de omroep voort te zetten, aldus Bleker, die wel in Wollinghuizen blijft wonen.
Bleker nam na de voor het CDA desastreus verlopen verkiezingen de rol van partijvoorzitter over van Peter van Heeswijk. Hij speelde vervolgens een prominente rol in het proces rond de formatie van een kabinet tussen VVD en CDA met steun van de PVV. Bleker maakte daarbij indruk met zijn nuchtere en duidelijke uitspraken.
De geboren Onstwedder was tien jaar lang gedeputeerde van de provincie Groningen en is op dit moment nog directeur van RTV Noord. Die functie zegt hij op.

Landbouw

Het kabinet voegt een aantal ministeries samen, waardoor Landbouw samengaat met Economische Zaken en het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Maxime Verhagen wordt daarvan minister. Als gedeputeerde had Bleker ook al landbouw in zijn portefeuille.