Dinsdag geen NS-treinen in heel Nederland, Arriva rijdt wel

Een NS-trein
Een NS-trein © FPS/Jos Schuurman
In het hele land rijden dinsdag 30 augustus geen NS-treinen. Als gevolg van een staking in Midden-Nederland heeft de NS besloten vrijwel alle treinen in de remise te laten staan. De Arriva-treinen in onze provincie rijden wel volgens dienstregeling.
De staking is onderdeel van een grotere actie, waarin steeds in een deel van het land niet gereden wordt. In Noord-Nederland reden daardoor vorige week woensdag ook al geen NS-treinen.

Midden-Nederland

De actie van dinsdag zou eigenlijk alleen in het midden van Nederland plaatsvinden, maar de NS zegt tegen de NOS dat de impact daarvan zo groot is dat er ook in de rest van het land geen NS-treinen rijden. Volgens de NS kan er geen alternatief busvervoer worden ingezet. 'We vinden dat buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties.'
Machinistenvakbond VVMC is verbaasd door de keuze van NS om dinsdag alle treinen in de remise te laten. 'Ik snap niet goed waarom de Spoorwegen dit doen', zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert. 'Ik kan me niet voorstellen dat een staking in Midden-Nederland betekent dat er ook in de rest van het land geen treinen kunnen rijden.'

Ultimatum

Onlangs liep een ultimatum af dat de bonden aan de NS hadden gesteld. Een laatste handreiking van de vervoerder wezen ze af, omdat die niet genoeg in de buurt van hun eisen kwam. Eén van de cao-eisen is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers.