Kinderombudsman: asieldeal is in strijd met Kinderrechtenverdrag

Kinderen in Ter Apel
Kinderen in Ter Apel © ANP / Hollandse Hoogte /Robin Utrecht
Het kabinetsplan om gezinshereniging uit te stellen, doet op geen enkele manier recht aan het Kinderrechtenverdrag waar Nederland zich aan verbonden heeft. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer uit Groningen op NPO Radio 1.
In het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven momenteel veel meer alleenstaande kinderen dan is toegestaan. Officieel is er plek voor 55 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers), maar er bevinden zich zo'n 350. Afgelopen week sliepen 50 amv'ers in het kantoor van de IND omdat er nergens anders plek was.

Vijftien maanden

Volgens het verdrag zijn lidstaten verplicht om met 'welwillendheid, menselijkheid en spoed' zaken van kinderen te behandelen. 'Een kind heeft het recht om herenigd te worden met zijn of haar ouders', aldus Kalverboer. Daarbij zijn landen volgens het verdrag juist verplicht om kinderen met een vluchtelingen status extra te beschermen.
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer © RTV Noord

Tijdelijke maatregelen

Afgelopen vrijdag schreef staatssecretaris Eric van der Burg van asiel in een brief aan de Tweede Kamer extra tijdelijke maatregelen te nemen om de druk op de opvang van asielzoekers te verlichten. Een van die maatregelen is de aanpassing van de visumverstrekking voor zogeheten nareizigers. Zij mogen straks pas naar Nederland komen als er een woning beschikbaar is voor het gezien, mensen moeten maximaal vijftien maanden wachten.

Kleinschaligheid

'Het lijkt een soort amateurisme dat men niet voor elkaar kan krijgen dat het begin van de procedure sneller gaat, en dat kinderen geplaatst worden op een plek waar ze kun leven kunnen beginnen', zegt Kalverboer.
Volgens de Kinderombudsman moeten gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en moet er een evenredige verdeling komen in de opvang van asielzoekers. 'Ik denk dat iedere gemeente tien of twintig kinderen kan opnemen, dan is die last ook niet zo enorm. We moeten toe naar een kleinschaligheid waar iedereen zich prettiger bij voelt.'