Lopend Vuur: De militaire dienstplicht moet terugkeren

Militairen tijdens een oefening
Militairen tijdens een oefening © ANP
Op 30 augustus 1996, vandaag 26 jaar geleden, besloot de regering om - na 185 jaar - te stoppen met de militaire dienstplicht. Officieel werd besloten de dienstplicht op te schorten, om de mogelijkheid te houden dit terug te draaien bij een noodtoestand.
Mannen van 40-plus kennen het nog wel: na je achttiende of na de afronding van je studie ging je het leger in, je was dienstplichtig. Slechts een enkeling werd uitgeloot, werd afgekeurd of had morele bezwaren en mocht een vervangende dienstplicht doen. In 1996 werd besloten dat de opkomstplicht opgeschort kon worden. De Koude Oorlog was voorbij en grote legers waren niet meer nodig. De maatregel ging in 1997 in.
De dienstplicht bestaat dus officieel nog wel en zou dus in tijden van nood weer in het leven geroepen kunnen worden. En nu ook voor meisjes. Nu kun je stellen dat de tijden veranderd zijn en er diverse dreigingen op ons af komen. Op enkele duizenden kilometers afstand van ons land, woedt in Oekraïne een oorlog.
De stelling in ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Glennis Grace

'Alle hulp en aandacht voor Ter Apel is welkom, ook van Glennis Grace' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 4.952 stemmers was 74 procent het daarmee oneens, 26 procent eens.