Afgelopen nacht opnieuw geen gedwongen buitenslapers in Ter Apel

Een asielzoeker ligt op het gras voor het aanmeldcentrum
Een asielzoeker ligt op het gras voor het aanmeldcentrum © ProNews
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben afgelopen nacht ongeveer tien mensen buiten geslapen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is hun wel de mogelijkheid geboden om binnen te slapen, maar hebben ze daarvan afgezien.
Ongeveer zestig mensen hebben de nacht doorgebracht in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het COA meldt dat een deel van de mensen die afgelopen nacht in diverse crisisnoodopvanglocaties hebben geslapen maandag alsnog terechtkonden op de opvanglocatie in Ter Apel.
Maandag zijn naast de normale uitstroom naar bijvoorbeeld de azc's ook 44 asielzoekers vanuit Ter Apel overgebracht naar crisisnoodopvanglocaties in Zwolle, Enschede, Veenendaal en Assendelft.

Opvang via Inlia

Veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben onderdak gekregen bij Inlia, een kerkelijke netwerkorganisatie die asielzoekers in nood helpt. Die organisatie heeft ook geholpen met het vinden van nog eens honderd plekken voor wachtenden in Ter Apel, verdeeld over een tiental locaties in Groningen en Drenthe.
Ook kon er in de nacht van maandag op dinsdag gebruik worden gemaakt van de crisisnachtopvang in Stadskanaal en Zuidbroek, meldt het COA.
Het is al maanden overvol in Ter Apel. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet maatregelen aan, zoals geld en steun, om de opvang te verbeteren.