Meer meldingen van seksueel geweld in Groningen en Drenthe

Meer meldingen van seksueel geweld in Groningen en Drenthe
Meer meldingen van seksueel geweld in Groningen en Drenthe © Robin Utrecht/ANP
Het afgelopen jaar zijn er bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Groningen-Drenthe meer meldingen binnengekomen. Het gaat om een stijging van ruim twintig procent. In 2021 kreeg het centrum in totaal 359 meldingen. Daarvan kwamen 244 uit Groningen en 115 uit Drenthe.
Bij 35 procent van de meldingen vond het seksueel geweld korter dan zeven dagen geleden plaats. Dit cijfer nam af ten opzichte van 2020.
Er zijn nu verschillende ontwikkelingen gaande die ervoor zorgen dat seksueel geweld heel langzaam uit de taboesfeer komt
Fetzen de Groot, coördinator van CSG Groningen-Drenthe

Uit de taboesfeer

CSG Groningen-Drenthe verwacht dat het aantal meldingen blijft toenemen. Ook van slachtoffers die langere tijd geleden seksueel geweld hebben meegemaakt. 'Er is zo’n lange tijd gezwegen over het onderwerp. Er zijn nu verschillende ontwikkelingen gaande die ervoor zorgen dat seksueel geweld heel langzaam uit de taboesfeer komt. Neem als voorbeeld de uitzending van BOOS', licht Fetzen de Groot, coördinator van CSG Groningen-Drenthe, toe.

Enorme stap

'Aan anderen vertellen dat je seksueel geweld hebt meegemaakt is een enorme stap', zegt De Groot. 'De meeste slachtoffers willen zo snel mogelijk vergeten wat hen is overkomen en er niet aan terugdenken. Ook voelen zij zich vaak schuldig. Slachtoffers verdienen het om gesteund te worden, zowel door hun eigen omgeving als door professionals.'