Staat Rammstein komende zomer op drafbaan in Groningen?

Optredens van Rammstein gaan gepaard met metershoge vlammen
Optredens van Rammstein gaan gepaard met metershoge vlammen © ANP
Veel journalistieke verhalen beginnen met een gelukje. Een toevallig opgevangen gesprekje bij de koffieautomaat, een achteloze opmerking aan de telefoon of een ogenschijnlijk nutteloze tip in de mail. Zo ook dit verhaal. Een zoektocht naar de waarheid achter een nieuwstip.
PLING 'Rammstein komt volgend jaar naar drafbaan Groningen!' Het berichtje komt van een bekende waar ik in het verleden wel vaker leuke (en nog belangrijker: betrouwbare) tips van heb gekregen. Meer informatie heeft hij overigens niet. 'Daar kom jij via je netwerk vast zo achter!', klinkt het bemoedigend. Ik krab mij eens achter de oren. Als het waar is, zou dat een leuke primeur zijn. De vraag is alleen: klopt het?

'See you next year!'

Ik begin met een zoektocht op internet. Heeft de band er zelf misschien iets over gezegd? Is er al iets over gecommuniceerd en stomweg niet opgepikt? De officiële website van Rammstein meldt in elk geval niks. Het meest recente artikel gaat over de lopende concerten in Nijmegen. Ook op andere websites is niks te vinden. Dit spoor loopt dood.
Is dit voor een nieuwsartikel?
Tom, Bookingsmanager Greenhouse Talent
Via-via kom ik in contact met iemand die bij één van de concerten in Nijmegen aanwezig was en ik vraag 'm of hij iets weet over een concert in Groningen. 'Het zou me niet verbazen. Aan het eind van het concert riepen ze namelijk: 'Europe, see you next year!', dus het zou kunnen', zegt hij. Maar dat een band roept snel terug te komen is niet nieuw en zegt niks. Bovendien hebben ze het over 'Europe' en da's een vrij ruim begrip. Ik gok dat de bandleden van het woord 'drafbaan' nog nooit gehoord hebben. Tijd om eens rond te vragen bij de officiële instanties.

We gaan eens bellen

Ik begin bij de provincie. Volgens de tipgever zou daar een vergunning zijn aangevraagd. Dat klinkt mij vreemd in de oren, aangezien de provincie helemaal niet over concerten gaat. Maar wie wel eens bij een concert van Rammstein is geweest, weet dat de optredens gepaard gaan met grote vuurwerkshows met metershoge vlammen. En daar gaat de provincie dan weer wél over.
Woordvoerder Jan van der Meide is hoe dan ook verbaasd als ik mijn vraag stel. 'Zou je dat even op de mail willen zetten?' Het klinkt weinig hoopvol. In de tussentijd bel ik ook de gemeente Groningen. Die ziet maar wat graag grote artiesten op de drafbaan optreden en het liefst internationale muziektoppers. In gedachten zie ik GroenLinks-wethouder Manouska Molema al trots de pers te woord staan. RTV Noord uiteraard als eerste.

We blijven bellen

De afdeling communicatie van de gemeente Groningen hoort de vraag in alle beleefdheid aan. Uiteraard vraag ik niet letterlijk of Rammstein komt optreden, maar informeer ik naar de planning voor de drafbaan voor komend jaar. Als mijn informatie klopt, zal een woordvoerder precies weten waarom ik die vraag stel en er misschien achteloos een opmerking over maken.
Greenhouse Talent overweegt een concert te organiseren voor 50.000 bezoekers
Greenhouse Talent overweegt een concert te organiseren voor 50.000 bezoekers © Screenshot Gemeente Groningen
In dit geval speelt Natascha van 't Hooft haar rol als 'onwetende woordvoerder' glansrijk en laat niks los. Mijn vraag wordt netjes genoteerd en ze denkt zelfs actief mee. Nog dezelfde dag stuurt ze een linkje naar een online overzicht van alle te plannen evenementen op de drafbaan. Ik scroll de lijst door en daar staat het, zwart op wit: 'Concert (1 dag), 50.000 bezoekers. Organisatie: Greenhouse Talent.' Die naam zegt veel mensen waarschijnlijk niet zoveel, maar dit is het managementbureau van onder meer Rammstein. Bingo!

Hier is het kastje, daar is de muur

De vermelding in het overzicht van de gemeente ziet er veelbelovend uit, maar bewijst nog niks. Het kan ook gaan om een andere artiest van Greenhouse Talent. Op basis hiervan kan ik nog niet de conclusie trekken dat Rammstein naar Groningen komt. In afwachting van een reactie van gemeente en provincie, doe ik een belrondje langs instanties die mogelijk bij het concert betrokken zijn.
Wij weten niks van een optreden van Rammstein, daarvoor moet je bij de gemeente zijn
Medewerker wokrestaurant Ni Hao
Gezien de vuurwerkshow en het potentiële brandgevaar, begin ik bij de Veiligheidsregio. Het hoofd communicatie zelf belt terug: 'Zoals gebruikelijk worden wij bij dergelijke vergunningen om advies gevraagd, maar daar doen wij geen uitspraken over. Daarvoor moet je bij de gemeente zijn.'
Bij de politie krijg ik vrijwel hetzelfde antwoord: 'De gemeente gaat over evenementenvergunningen; voor vragen moet je bij hen zijn.' Het maakt niet uit wie ik bel, iedereen verwijst naar de gemeente. Zelfs een woordvoerder van wokrestaurant Ni Hao in het Stadspark verwijst naar het stadhuis: 'Wij weten niks van een optreden van Rammstein, daarvoor moet je bij de gemeente zijn.' Wel laat hij weten een concert van Rammstein best te zien zitten.
Als het antwoord van de provincie in de inbox ploft, is het alles behalve origineel: 'Er is bij ons niks bekend. Waarschijnlijk zal een evenement op de drafbaan worden aangevraagd bij de gemeente Groningen. De gemeente coördineert dan de aanvraag.'

'Er is niks aangevraagd en dus ook niks in te zien'

De hoop dat de gemeente mijn vermoeden zal bevestigen blijkt ijdel: 'Er is niks aangevraagd en dus ook niks in te zien', luidt het korte antwoord. Na enig aandringen krijg ik wel het telefoonnummer van het hoofd van het evenemententeam van de gemeente. Daarbij word ik gewaarschuwd dat ook zij niets zal zeggen. Daar blijkt geen woord van gelogen, want ze neemt de telefoon niet op.

'Is dit voor een nieuwsartikel?'

Ik besluit om Greenhouse Talent zelf maar eens te bellen. Na enig speurwerk heb ik het nummer van ene Tom gevonden.
Tom is bookingsmanager bij Greenhouse Talent en onder andere verantwoordelijk voor de concerten van Rammstein. Hij wil me best even te woord staan. Na de noodzakelijke beleefdheden vraag ik of het klopt dat Rammstein komend jaar weer naar Europa komt. 'Ja!', zegt hij enthousiast. Hij klinkt bijna opgelucht, alsof hij blij is dat zijn grote geheim eindelijk de wereld in gaat.
Weet dat er op korte termijn iets aankomt
Woordvoerder gemeente Groningen
Als ik hem vervolgens wijs op de vermelding op de gemeentelijke website en de vraag stel of Rammstein naar Groningen komt, blijft het twee seconden stil. Tom zegt niks, maar zijn reactie is veelzeggend: 'Is dit voor een nieuwsartikel of wilt u een zakelijk voorstel doen?' Als ik bevestig dat het om een nieuwsartikel gaat, is het gesprek direct afgelopen.

De tijd begint te dringen

Als ik Tom nogmaals probeer te bellen, neemt hij niet meer op. Ik vermoed omdat hij zijn telefoon tegen de muur kapot gesmeten heeft. Dergelijke concerten zijn altijd met grote marketingplannen omgeven. De organisatie wil z'n eigen moment creëren om het concert bekend te maken, voor maximale exposure. Dan zit je niet te wachten op een regionale journalist die daar even vrolijk doorheen fietst. Sorry Tom.
Als vervolgens de telefoon gaat, hoop ik dat het Tom is, maar het blijkt Corien Koetsier van de gemeente Groningen. Niet met een bevestiging, maar wel met een interessante mededeling: 'Er komt op korte termijn iets aan.' Als ik wil weten wat, krijg ik geen antwoord. Wel krijg ik te horen dat het tussen nu en twee weken zal zijn.

De anonieme bron

Dat ik iets op het spoor ben, is wel duidelijk. Alle signalen lijken erop dat het verhaal klopt en Rammstein komend jaar zal optreden op de drafbaan. Maar een echte bevestiging heb ik niet.
In een poging m'n primeur te redden, bel ik rond en spreek ik links en rechts wat mensen. Een collega vangt één van de gesprekken op en komt nieuwsgierig vragen waar ik aan werk. Bij het woord Rammstein veert hij op: 'Ik sprak laatst een ambtenaar en die had het ook over Rammstein. Dat er een delegatie al een kijkje had genomen in het Stadspark. Ze waren geloof ik wel onder de indruk van de locatie.’ Als ik naar de bron van deze opmerking vraag, loopt hij fluitend weg.

Conclusie: nog even geduld

De 'bevestiging' van deze bron is een nieuw stukje van de puzzel dat op zijn plaats valt. Maar het is nog steeds niet met zekerheid te zeggen of Rammstein daadwerkelijk naar Groningen komt. Heeft mijn zoektocht dan helemaal niks opgeleverd? Zeker wel. Al zullen we dat over twee weken pas echt zeker weten.
En voor de liefhebbers: houd de periode tussen 30-06 en 05-07 én 12-07 in elk geval vrij in de agenda.