Voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor veroorzaker ernstig ongeval in Stad

Hulpdiensten op de plek van het ongeluk
Hulpdiensten op de plek van het ongeluk © 112Groningen
Voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval op de Pop Dijkemaweg in Groningen is een 32-jarige man uit Zuidwolde veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf, een taakstraf van 180 uur en drie jaar rijontzegging. Hij had geen geldig rijbewijs. De twee vrouwen die bij hem in de auto zaten, raakten gewond.
De man reed die nacht té hard en onder invloed van drank en drugs in zijn auto. De rechtbank vindt bewezen dat de Zuidwolder 'aanmerkelijk onvoorzichtig' heeft gereden. Terwijl hij niet mocht rijden, stapte hij achter het stuur met ruim 2.5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Bovendien reed hij tussen de 75 en 85 kilometer per uur op een weg waar 50 kilometer was toegestaan.
Door zijn rijgedrag botste hij met zijn auto, met daarin de twee vrouwelijke inzittenden, tegen een vluchtheuvel. Hij probeerde de auto nog te corrigeren maar dat mislukte. De auto kwam met hoge snelheid tegen een stoep en vervolgens tegen een boom terecht.

Motorblok verderop

De man werd door de klap uit de auto geslingerd. Onderdelen van de auto raakten door het ongeval een geparkeerde auto en een woning. Het motorblok lag verderop in de straat.
De twee vrouwen konden zelfstandig uit de auto komen. Eén van hen liep door het ongeluk een hersenschudding op. De andere vrouw moest met spoed worden geopereerd aan een darmperforatie. De 32-jarige Zuidwolder lag een dag in coma en had een gebroken sleutelbeen.

Eerder gebeurd

Het rijbewijs van de man was twee maanden voor het ongeluk ingevorderd, ook vanwege rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding.
Het Openbaar eiste twee weken geleden tien maanden onvoorwaardelijke celstraf en drie jaar rijontzegging tegen de Zuidwolder maar de rechtbank week daarvan af, mede omdat de man inmiddels werk heeft en een eigen huis. Zijn baan en woning zouden door een celstraf op het spel komen te staan.