In de rij voor de open dag van het vernieuwde stadhuis van Groningen

Rond 20.00 uur stond er nog steeds een lange rij
Rond 20.00 uur stond er nog steeds een lange rij © Marten Nauta/RTV Noord
De deuren van het stadhuis in Groningen stonden dinsdag wijd open. Inwoners van de gemeente Groningen - en andere belangstellenden - konden het vernieuwde stadhuis van binnen bekijken.
Het in 1810 gebouwde rijksmonument is de afgelopen twee jaar gerenoveerd, verbouwd en verduurzaamd. De Groningers hadden de primeur, want pas woensdag is de officiële opening voor genodigden. En dat voorrecht lieten de inwoners van de gemeente Groningen zich niet ontnemen. Ze stonden er voor in de rij.
Stadjers hebben primeur: zo ziet het vernieuwde stadhuis eruit
Binnenin het stadhuis is de raadszaal verhuisd naar de zolderverdieping, waardoor op de begane grond een nieuwe ontvangsthal is ontstaan. Veel schilderijen uit de kunstcollectie, waaronder de Paardenkeuring van Otto Eerelman, hangen in verschillende gangen. Ook is het stadhuis helemaal van het gas af. Het energielabel is door de verduurzaming van G naar A+++ gegaan.

1600 bezoekers

De open dag heeft 1600 bezoekers getrokken. 'Het was een doorslaand succes', vertelde een gemeentewoordvoerder aan OogTV. De gemeente overweegt een extra rondleiding voor in de herfst.