Extra, schone douches en veldbedden bij aanmeldcentrum in Ter Apel

Mensen voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ProNews
Er komen extra en schone wc’s, douches en wasbakken, veldbedden en slaapzakken voor asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schrijft in een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid en voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen er alles aan te doen om te zorgen voor een betere hygiëne in Ter Apel.
Het uiteindelijke doel is dat er geen mensen meer hoeven te wachten op het terrein voor het aanmeldcentrum. Maar zolang dat nog wel zo is, moet de basishygiëne er op orde zijn. 'Anders is er een groot risico op een uitbraak van infectieziekten', schrijft de inspectie in de brief.

Inspectiebezoek zondag

De brief is een vervolg op het alarm dat de inspectie afgelopen vrijdag sloeg over het totale gebrek aan hygiëne in Ter Apel op dat moment, met grote risico’s voor de volksgezondheid. Tijdens een inspectiebezoek zondag bleek de hygiëne nog niet te zijn verbeterd.
Daarom heeft de inspectie zondagmiddag alle betrokken partijen bijeen geroepen: de Veiligheidsregio Groningen, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de GGD, het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Ook was er contact met het ministerie van VWS. Alle partijen bleken bereid hun bijdrage te leveren om de hygiënische omstandigheden te verbeteren.
Zo plaatst het COA douches en andere sanitaire voorzieningen op het eigen parkeerterrein. Experts van Artsen zonder Grenzen adviseren daarbij. Het Rode Kruis biedt veldbedden en slaapzakken.

Beschutting tegen kou

Naast sanitaire voorzieningen vindt de inspectie ook dat er voldoende beschutting tegen zon, kou, wind en regen moet zijn. Dit om te voorkomen dat mensen dicht tegen elkaar aan moeten kruipen en zo besmettingsrisico’s vergroten.