Onderzoek UMCG: 'Zwangere vrouwen zouden meer brood en vis moeten eten'

Een zwangere vrouw
Een zwangere vrouw © Tom van Limpt/Hollandse Hoogte/ANP
We eten te weinig vis en krijgen daardoor niet genoeg jodium binnen. Daarvoor waarschuwen Janneke Dijck-Brouwer, universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG, en emeritus hoogleraar Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
'Jodium is heel belangrijk voor de functie van de schildklier', legt Dijck-Brouwer uit, 'maar het is ook heel belangrijk voor je immuunsysteem en je afweer.'

Zeevruchten

Volgens haar krijgen we te weinig jodium binnen. 'Als je eet volgens de aanbevelingen dan kom je al een heel eind, maar dat doen we met z'n allen niet. We eten te weinig vis, te weinig zuivel en te weinig boterhammen. Vooral zwangere vrouwen eten niet voldoende om aan hun jodiumgehalte te voldoen.'
Vooral zeeproducten bevatten veel zout en dus jodium. 'We wonen wel aan de zee, maar we maken er niet genoeg gebruik van', aldus Dijck-Brouwer. 'Vis, maar ook zeevruchten, schelpdieren en zeewier bevatten veel jodium.' De voornaamste bron voor jodium is brood: 'Het is heel gebruikelijk, ook in landen om ons heen, om dat broodzout te verrijken met jodium.'

Gevolgen

Maar volgens de onderzoekster eten vrouwen gemiddeld minder brood en gebruiken ze ook minder zout. 'Bij de gemiddelde vrouw is het jodiumniveau prima hoor, maar vooral voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden is het verstandig om meer jodium te gebruiken.'
Te weinig jodium kan ernstige gevolgen hebben: zo kan het de groei van het kind in de weg zitten en kan het leidden tot een gebrekkige aanleg van de hersenen.
'Eigenlijk zou je als gemiddelde Nederlander gemiddeld zo'n vier broodjes per dag moeten eten, zo'n drie glazen melk en elke week een stukje vis', noemt Dijck-Brouwer op. Voor zwangere vrouwen liggen deze cijfers hoger: 'Zij moeten vijf boterhammen eten, dagelijks drie tot vier porties zuivel en twee keer per week vis.'

Pillen

Een andere oplossing om toch aan voldoende jodium te komen, zijn pillen. 'Schildklierorganisaties bevelen jodiumhoudende supplementen aan bij zwangere vrouwen en uit ons onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die dat doen een voldoende jodiumstatus hebben', aldus de onderzoekster.
Ze denkt dat we vooral meer vis moeten gaan eten. 'Dat zouden we meer moeten promoten. We hebben natuurlijk wel het probleem van de overbeviste zeeën, maar we zouden in Nederland ook goed zeewier kunnen kweken. Ook dat is een goede bron voor jodium.'
Daarnaast pleiten de onderzoekers voor het verhogen van het jodiumgehalte in brood. 'Dat is teruggedrongen, maar sindsdien is de jodiumconsumptie met dertig procent gedaald. Het zou een aanbeveling van ons zijn om dat gehalte weer te verhogen.'