Provincie baalt van schrappen Arriva-treinen op zaterdag en wil alternatieven (update)

De sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden rijdt voorlopig niet op zaterdag
De sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden rijdt voorlopig niet op zaterdag © Marten Nauta/RTV Noord
De provincie Groningen baalt ervan dat Arriva de helft van haar treinen op zaterdag voorlopig laat uitvallen. Vooral de keuze om alle sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden te schrappen, doet de wenkbrauwen van gedeputeerde Fleur Gräper (D66) fronsen. 'Ik heb Arriva gevraagd om alternatieven', stelt ze.
'Natuurlijk heb ik begrip voor het hoge ziekteverzuim waar Arriva mee moet puzzelen', zegt Gräper. 'Maar het gat dat er nu valt tussen de normale dienstregeling op zaterdag en wat er deze maand gereden wordt, is wel erg groot.'
Uitval op zaterdag

De komende tijd rijdt op zaterdag slechts de helft van de treinen in onze provincie. De sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden vervallen allemaal, daar rijden alleen nog twee stoptreinen per uur. Tussen Groningen en Winschoten, Veendam, Delfzijl en Roodeschool/Eemshaven rijdt één trein per uur in plaats van de gebruikelijke twee treinen.

In Friesland vallen, behalve de sneltreinen naar Groningen, geen treinen uit. Van Leeuwarden naar Sneek en Harlingen Haven geldt de gebruikelijke dienstregeling: er rijden naar beide steden twee treinen per uur.

Reizigers verleiden op zaterdag

'Op zaterdag zie je heel veel mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer', zegt Gräper. 'Vaak zijn dat ook mensen die voor de eerste keer met de trein gaan. Ze proeven dan wat de trein kan betekenen. De sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden is specifiek ook interessant voor forensen. Als je op zaterdag met de sneltrein gaat en dat fijn vindt, is de kans groter dat we die mensen ook doordeweeks in de trein terugzien.'
Fors schrappen op zaterdag brengt ook nadelen met zich mee
Fleur Gräper, gedeputeerde
De provincie en gemeente Groningen vinden het openbaar vervoer belangrijk om de stad bereikbaar te houden. Zeker vanwege de werkzaamheden aan de ringweg, maar ook vanwege de beperkte ruimte voor de auto in de binnenstad, worden bus en trein als alternatief gezien. 'We zien op zaterdag veel verkeer richting Stad. Je wilt dan ook een goed product kunnen bieden', zegt Gräper.

Alternatieven

De gedeputeerde wil daarom dat Arriva met andere opties komt om het hoge ziekteverzuim op te kunnen vangen. Ze wil persoonlijk in gesprek met de vervoerder over de gemaakte keuzes. 'Ik ben blij dat er in de spits weer meer treinen rijden, maar de keuze om fors te schrappen op zaterdag brengt ook nadelen met zich mee'
'Welke alternatieven er komen, dat is echt aan Arriva. Zij kunnen hun contract met ons niet nakomen, en moeten zorgen voor een alternatieve dienstregeling. Maar bovenal geldt: zorg ervoor dat je het probleem in je beleid zo snel mogelijk oplost, zodat we zo snel mogelijk terug kunnen naar de normale dienstregeling.'

Langere treinen

Tot die tijd hoopt Gräper dat Arriva op zaterdag langere treinen inzet. 'Dat hebben we Arriva op het hart gedrukt', zegt ze. De vervoerder zei maandag nog dat niet te gaan doen, omdat het vanwege de reizigersaantallen niet nodig zou zijn.
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66)
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) © Provincie Groningen
'Arriva heeft de afgelopen tijd al geregeld langere treinen ingezet, bijvoorbeeld op de trein vanuit de Eemshaven.' Daar was het vooral na aankomst van de boot uit Noorwegen erg druk en rijden er, na berichtgeving van RTV Noord, langere treinen.
'Het is zaak om de drukte op zaterdag in de gaten te blijven houden', zegt Gräper. 'We hebben Arriva gevraagd om ons wekelijks op de hoogte te houden van de hoeveelheid reizigers. We zitten er bovenop en zullen Arriva in 2023 beoordelen op de resultaten en de diensten die ze dit jaar geleverd hebben.'

Boetes?

De provincie liet afgelopen week al weten boetes te overwegen vanwege de hoge treinuitval in 2022. Of dat gebeurt, blijft nog even de vraag. 'Dat is voor een groot deel afhankelijk van de inzet die Arriva de komende periode pleegt om zo snel mogelijk weer naar de normale dienstregeling terug te gaan. En men moet er verder voor zorgen dat er in de uitgeklede dienstregeling voldoende materieel is om de mensen goed te vervoeren. Daar gaan we ze uiteindelijk op beoordelen', besluit Gräper.
Reactie Arriva

Arriva laat woensdagochtend in een reactie weten de dienstregeling op zaterdag voorlopig niet aan te passen. Wel verwacht het bedrijf medio oktober acht nieuwe machinisten in te kunnen zetten. Ook start er op 1 september een nieuwe opleidingsklas, met 16 aspirant-machinisten. De opleiding duurt ongeveer zes maanden.

Volgens Arriva treft de treinuitval op zaterdag vooral de provincie Groningen omdat in onze provincie meer trajecten zijn. 'Dat resulteert in meer dienstregelingkilometers. Daarnaast hebben machinisten de juiste bevoegdheid en wegbekendheid nodig voor de trajecten.'

De vervoerder sluit niet uit dat er nog andere alternatieven komen voor de uitgeklede dienstregeling. 'Mochten die er (in afstemming met de provincie Groningen) komen, dan zullen we daarover zeker communiceren.

Dit artikel is aangevuld met een reactie van vervoerder Arriva.