Celstraf en contactverbod voor hardnekkige stalker

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © Jos Schuurman/FPS
Een 34-jarige man uit Groningen is voor stalking en mishandeling van een vrouw veroordeeld tot 135 dagen celstraf, waarvan 50 dagen voorwaardelijk. Ook kreeg hij een contactverbod met zijn slachtoffer.
De rechtbank vindt bewezen dat de man vanaf afgelopen oktober tot half januari van dit jaar het slachtoffer tegen haar wil heeft lastiggevallen met berichten, stelselmatig bellen en dat hij haar uitdaagde met brutale teksten. Dat deed hij via sociale media en voicemail. Hij greep alles aan om in gesprek te komen met de vrouw.

Man blijft contact zoeken

Hij werkte vorig jaar een tijd met de vrouw samen. Ook buiten het werk om hadden ze contact. Maar vanaf het moment dat de vrouw minder contact met hem wilde, liet hij haar niet meer met rust. Meerdere keren stond de man voor het huis van de vrouw. Ook bonsde hij op haar raam omdat ze niet voor hem opendeed.
Hij schakelde anderen in om de vrouw tot praten te krijgen en belde haar op één dag liefst veertig keer anoniem. Uiteindelijk verzocht de wijkagent de man met klem te stoppen met zijn gedrag. Die afspraak lapte de Groninger aan zijn laars.

Achtervolgd tot in de hal van haar flat

Hij achtervolgde de vrouw tot in de hal van haar flat. Toen zij een gesprek weigerde, duwde hij haar tegen een deur. Ook trok hij haar aan haar haren en gooide haar vervolgens tegen de grond. Dat blijkt uit camerabeelden in de flat.
Onduidelijk is of de man kampt met psychische problemen, omdat hij weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek. De rechtbank heeft hem een contactverbod opgelegd voor lange duur. Mocht hij de fout ingaan, dan staat hem per overtreding een week cel te wachten.
Hij moet het slachtoffer ruim 1300 euro schadevergoeding betalen. De vrouw had 6000 euro gevraagd.