UNICEF bezorgd over alleenreizende minderjarigen in noodopvang: 'Dit is schadelijk'

Een kind speelt voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een kind speelt voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ProNews
UNICEF zegt zich 'grote zorgen' te maken over de alleenreizende minderjarige asielzoekers (amv'ers) die sinds afgelopen weekend vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn ondergebracht in crisisnoodopvang.
Volgens het Kinderfonds van de Verenigde Naties horen kinderen niet thuis in de noodopvang. 'Er is nauwelijks zicht op de kinderen, het is onveilig en de kinderen missen zorg en onderwijs', aldus UNICEF.

'Kinderen de meest kwetsbare groep'

De organisatie wil dat de kinderen, van wie sommigen pas 15 jaar zijn, zo snel mogelijk uit de crisisnoodopvang worden gehaald en in plaats daarvan worden opgevangen in kleinschalige, stabiele en veilige opvangplekken.
'In de huidige opvangcrisis zijn alleenreizende kinderen de meest kwetsbare groep', zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 'Zij worden nu geplaatst in de crisisnoodopvang waarvan is afgesproken dat alleenreizende minderjarigen daar niet thuishoren. Nooit eerder is dit gebeurd, ook niet tijdens de vorige opvangcrisis in 2015. Dit is schadelijk voor deze toch al kwetsbare kinderen.'
Wat is een amv'er?

Een alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv'er) is bij aankomst in Nederland jonger dan 18 jaar, komt van buiten de Europese Unie en is zonder ouders of gezaghebbend persoon naar Nederland gekomen.

'Belang van kinderen uit het oog verloren'

Laszlo noemt het opvangen van kinderen in crisisnoodopvang 'een kortetermijnoplossing waarbij het belang van kinderen uit het oog is verloren. In Ter Apel zagen we al signalen van verwaarlozing. Kinderen slapen op stoelen, onduidelijk is of iedereen voldoende te eten heeft gehad en er is te weinig zicht op veiligheid. Overplaatsing naar crisisnoodopvang vermindert de nood van deze kinderen niet.'

125 kinderen verplaatst naar noodopvang

UNICEF schat in dat er in totaal 350 kinderen afgelopen weekend bij Ter Apel verbleven. 125 van hen zijn inmiddels verhuisd zijn naar crisisnoodopvanglocaties, waar ze twee tot maximaal vier weken kunnen blijven. Volgens UNICEF is het wat betreft de alleenreizende kinderen in Ter Apel verder onduidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft voor hun begeleiding, wie hun onderwijs regelt en wie hen helpt als er incidenten zijn.

Begeleiding door COA

'Het is wellicht niet de fraaiste oplossing, maar het leek ons beter dan de kinderen in Ter Apel te houden', zegt een COA-woordvoerder over het in de noodopvang plaatsen van minderjarige kinderen. Daarbij benadrukt de zegsman dat de crisisnoodopvanglocaties niet per definitie van mindere kwaliteit zijn, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar dat asielzoekers op deze locaties minder lang kunnen verblijven.
'De kinderen worden daar begeleid door het COA, en daarin werken wij nauw samen met de gemeentes en Stichting Nidos, om zo de zorg voor deze zeer kwetsbare groep te waarborgen.'