Scorpion kick van Cyril Ngonge verkozen tot doelpunt van het jaar

Cyril Ngonge viert het doelpunt tegen AZ
Cyril Ngonge viert het doelpunt tegen AZ © OrangePictures
Het doelpunt dat FC Groningen-aanvaller Cyril Ngonge afgelopen seizoen maakte tegen AZ, is tijdens de ESPN Eredivisie Awards 2020/2021 verkozen tot doelpunt van het jaar.
De 22-jarige Belg was net als spits Jørgen Strand Larsen genomineerd voor het doelpunt van het jaar. Ngonge werd zelfs tweemaal genomineerd. Het doelpunt van het jaar maakte Ngonge in de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen AZ, door op fabelachtige wijze een voorzet van Mo El Hankouri achter Peter Vindahl te krijgen.
Zijn goal leidde vorig seizoen halverwege oktober de eerste thuiszege van de Trots van het Noorden in. Daarnaast was een loeiharde pegel van Ngonge in de wedstrijd tegen FC Twente genomineerd.
Strand Larsen verdiende zijn nominatie al in de eerste speelronde. Destijds bezorgde hij FC Groningen de driepunten in de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden met een prachtige omhaal in blessuretijd.

Beetje spanning

'Er zat wel een beetje spanning in, want er zaten ook andere mooie doelpunten bij, zoals die van Strand Larsen', vertelde Ngonge op het podium. 'Er gebeurde niet zoveel in mijn hoofd op dat moment, want je moet in een splitsecond iets doen en toen deed ik dit. Ik moet Mo El Hankouri bedanken voor die fantastische voorzet, want anders had ik hem niet kunnen maken. Dit seizoen ga ik het hele seizoen doelpunten maken', besloot Ngonge. De aanvaller heeft dit seizoen de bal ook alweer twee keer in het net liggen bij FC Groningen.

Talent van het jaar

Strand Larsen was daarnaast ook genomineerd als talent van het jaar. Spelers die afgelopen seizoen niet ouder dan 21 waren, maakten kans op de uitverkiezing. Elke trainer uit de eredivisie mocht een stem uitbrengen. Naast de Noorse spits van FC Groningen waren ook Orkun Kökcü (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax) en Loïs Openda van Vitesse genomineerd. Uiteindelijk ging Timber er met de prijs vandoor. Strand Larsen was niet aanwezig in Utrecht.

Lees terug: