Door verjaring geen nieuwe straf voor stel dat eerder Harense vrouw tonnen afhandig maakte

De rechtbank in Assen, waar de zaak diende
De rechtbank in Assen, waar de zaak diende © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Het echtpaar dat eerder veroordeeld is voor het leegplunderen van de bankrekening van een hoogbejaarde demente vrouw uit Haren, is vanwege verjaring vrijgesproken van het verduisteren van geld van een echtpaar in Gees.
Het uit Haren afkomstige koppel, dat inmiddels in het Drentse Zeijen woont, zou in de periode van 2010 tot 2013 ruim een ton hebben verduisterd van dit echtpaar, dat inmiddels is overleden. In 2014 deden hun nazaten aangifte van verduistering, het kapitaal van hun ouders was als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze verdachten de financieel adviseur ervan dat hij het geld had weggesluisd. Zijn vrouw profiteerde hiervan mee. Het OM wilde de zaak eerst niet opnemen, waarna de familieleden een klachtprocedure begonnen bij het gerechtshof. Het hof oordeelde dat het OM toch tot vervolging over moest gaan.

Drie ton

Het was niet de eerste keer dat het echtpaar hiervoor voor de rechtbank moest verschijnen. In 2016 werden de twee voor de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 22 maanden cel. Ze hadden als financieel adviseurs een hoogbejaarde demente buurtbewoner in Haren bijna drie ton afhandig gemaakt.
In hoger beroep werd hun straf bijgesteld naar bijna anderhalf jaar cel, omdat de zaak zolang had geduurd. Het 93-jarige slachtoffer stierf in 2015 in bittere armoede. Het stel kwam in juni van dit jaar op vrije voeten en was volgens hun advocaat nog niet voldoende bijgekomen om in de rechtbank te verschijnen.

Verbijstering

Dinsdag werd duidelijk dat op verduistering een verjaringstermijn van zes jaar staat. De termijn kan worden opgerekt wanneer het OM in tussentijd actie onderneemt. Volgens de rechter was dat niet gebeurd. In 2019 werd pas besloten om tot vervolging over te gaan in de zaak van het paar in Gees.
Er was nog een discussie over een bedrag van negenhonderd euro, waarvan niet duidelijk was of dat illegaal verkregen was. De officier van Justitie vroeg hier vrijspraak voor, de rechter ging hierin, tot verbijstering van de aanwezige nabestaanden, in mee.