Tweede crisisnoodopvangtent voor asielzoekers in Stadskanaal

In Stadskanaal komt een tweede crisisnoodopvangtent
In Stadskanaal komt een tweede crisisnoodopvangtent © Gemeente Stadskanaal
In Stadskanaal komt tijdelijk een tweede crisisnoodopvangtent voor asielzoekers voor wie geen plaats is in het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel. De tweede tent komt naast de tent aan de Manegelaan waar sinds het begin van de zomer asielzoekers voor de nacht worden ondergebracht.
Daarmee verdubbelt het aantal crisisnoodopvangplekken in Stadskanaal van honderd naar tweehonderd. De tweede tent blijft in gebruik totdat de nieuwe opvanglocatie in de Marnewaard bij Zoutkamp opengaat.

Donderdag gereed

De tweede tent in Stadskanaal komt er op verzoek van Veiligheidsregio Groningen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Deze tent is naar verwachting donderdag gereed voor gebruik en zal dagelijks worden ingezet. Dat geldt inmiddels ook voor de eerste tent.
Tot nu toe mocht dat een beperkt aantal keren per week. Maar deze afspraak wordt nu tijdelijk losgelaten. Want niet verandert is dat de asielzoekers die in de tenten overnachten, de volgende ochtend worden teruggebracht naar Ter Apel.

Tot uiterlijk 10 september

De bedoeling is dat de nieuwe 'wachtkamer' bij Zoutkamp voor asielzoekers uit Ter Apel uiterlijk 10 september opengaat. Dan zal de tweede tent in Stadskanaal weer worden afgebroken. De eerste tent blijft voorlopig nog staan, maar dan mag het COA nog slechts twee keer per week daar gebruik van maken.

Oekraïners

Overigens was de eerste tent in eerste instantie bedoeld voor (kortdurende) opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat blijkt tot nu toe niet nodig, maar als dat verandert, dan zal de tent aan de Manegelaan daar alsnog voor worden ingezet.

Ook crisisnoodopvang in Zuidbroek

Naast de crisisnoodopvang in Stadskanaal maakt het COA ook gebruik van de crisisnoodopvang in Zuidbroek. In de Eurohal bij hotel Van der Valk kunnen honderd asielzoekers de nacht doorbrengen. Ook zij worden dan de volgende dag teruggebracht naar Ter Apel. Dit mag twee keer per week. Vaker is 'nu niet aan de orde', meldt een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen.