Koning Willem-Alexander bezoekt aanmeldcentrum Ter Apel

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel bezocht. De Koning was ongeveer twee uur in de 'asielhoofdstad' van Nederland, samen met staatssecretaris Eric van der Burg.
Het bezoek van Willem-Alexander komt in een periode dat de opvang van asielzoekers in Nederland volledig is vastgelopen. Honderden mensen sliepen de afgelopen weken gedwongen buiten het aanmeldcentrum, omdat er nergens anders plek voor hen was.
Vorige week overleed een drie maanden oude baby die werd opgevangen in een sporthal. Vervolgens sloeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd alarm over de gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum.

Verschillende gesprekken

De koning sprak woensdagmiddag met medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook sprak hij met de wijkagent uit Ter Apel en met agenten van de vreemdelingenpolitie.
Verder sprak de Koning met medewerkers van het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en Artsen zonder Grenzen. Laatstgenoemde organisatie werd afgelopen week voor het eerst in Nederland ingezet vanwege de situatie bij het aanmeldcentrum.
Koning Willem-Alexander in gesprek met de politie
Koning Willem-Alexander in gesprek met de politie © Marten Nauta/RTV Noord

Koning praat met asielzoekers

Aan het einde van het bezoek sprak Willem-Alexander ook met enkele asielzoekers die nog maar kort in Nederland zijn. Daarna sprak hij met medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, met burgemeester Jaap Velema en wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde en met twee ondernemers uit Ter Apel.
De koning in gesprek met asielzoekers
De koning in gesprek met asielzoekers © ANP/Rotapool/Patrick van Katwijk