FC Groningen raakte vaker belangrijke spelers kwijt tijdens roerige transferperiodes

Luis Suárez en Hans Nijland na afloop van de arbitragezaak in de zomer van 2007
Luis Suárez en Hans Nijland na afloop van de arbitragezaak in de zomer van 2007 © ANP
De transfer van FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen is nog niet officieel bevestigd, maar alles wijst erop dat hij vanaf komend weekend het shirt van Celta de Vigo draagt. Zo komt er een einde aan een soap waarin lang onduidelijk was of bij de FC zou blijven of niet. In het verleden verloor FC Groningen vaker z’n sterkhouders vlak voor het sluiten van de transfermarkt. Een overzicht.
Veel gekker dan het seizoen 2007/2008 kan het bijna niet. Hoewel de transfer van Luis Suárez naar Ajax niet op het laatste moment tot stand kwam, ging de overstap gepaard met flinke ruzie. Suárez spande in de zomer van 2007 zelfs een arbitragezaak aan tegen de FC om een vertrek af te dwingen. Hij eiste dat de club hem zou laten gaan, omdat sprake was van een forse positieverbetering. De KNVB gaf hem daarin geen gelijk. Suárez weigerde te trainen, waarna FC Groningen uiteindelijk van hem af wilde. Ajax hapte toe en betaalde ruim zeven miljoen euro voor Suárez.
Luis Suárez (l) en FC Groningen stonden in augustus 2007 lijnrecht tegenover elkaar voor de arbitragecommissie van de KNVB
Luis Suárez (l) en FC Groningen stonden in augustus 2007 lijnrecht tegenover elkaar voor de arbitragecommissie van de KNVB © ANP

Werkstaking Bruno Silva en woede bij supporters

In de winterstop, terwijl FC Groningen knap vierde stond achter de traditionele top drie, raakte de club vervolgens nog twee sterkhouders kwijt aan Ajax. Verdediger Bruno Silva en middenvelder Rasmus Lindgren maakten de overstap naar Amsterdam. Bruno Silva ging zelfs in werkstaking, tot grote woede van FC Groningen en dan vooral van de supporters. Zes dagen na de transfer van Silva volgde Lindgren. Ook die overstap viel slecht bij de trouwe aanhang. Toen Ajax dat seizoen op bezoek ging bij FC Groningen hadden supporters anti-Ajax-shirts aan en werd het duel tegen Ajax gestaakt vanwege brand in de Euroborg.
De beladen wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax in 2008 werd stilgelegd vanwege brand
De beladen wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax in 2008 werd stilgelegd vanwege brand © ANP

Droom achterna

Tot overmaat van ramp vertrok topscorer Erik Nevland ook nog eens in de winterstop van het seizoen 2007/2008. Hij was de derde speler binnen een week die vertrok bij de club. De Noorse spits haalde FC Groningen over om met Fulham te praten, omdat hij het als dé kans van zijn leven zag op zijn dertigste in de Premier League te spelen. Fulham bood twee miljoen euro, Groningen vroeg vijfhonderdduizend meer. Nevland deed vervolgens zelf een duit in het zakje en betaalde vijf ton mee aan de transfer. Uiteindelijk eindigde FC Groningen dat seizoen op de zevende plek.

FC Groningen maakte destijds een documentaire over het tumultueuze seizoen 2007/2008:

PSV klopt vaker aan

Strand Larsen is niet de eerste en zeker niet de laatste spits die FC Groningen verlaat voor een stap hogerop. Zo vertrok Tim Matavz op de laatste dag van de transfermarkt in 2011 naar PSV voor 7 miljoen euro. David Texeira werd als vervanger aangetrokken, maar dat werd geen succesverhaal.
Ritsu Doan, die bij FC Groningen uitgroeide tot publiekslieveling, bewandelde dezelfde weg als Matavz. In de zomer van 2019 vertrok de Japanner, een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt, voor 7,5 miljoen euro naar Eindhoven.
Voormalig FC-speler Ritsu Doan in het shirt van PSV
Voormalig FC-speler Ritsu Doan in het shirt van PSV © Orange Pictures

Drie basisspelers weg

Vorig seizoen beleefde technisch-directeur Mark-Jan Fledderus eveneens een hectisch einde van de transfermarkt. Basisspelers Azor Matusiwa (4 miljoen) en Gabriel Gudmundsson (6 miljoen) vertrokken naar respectievelijk Stade Reims en Lille OSC. Het leverde FC Groningen ruim 10 miljoen euro op. Het scheelde weinig of de transfer van Gudmundsson ging niet door. Pas zeven minuten voor het verstrijken van de deadline was de overstap in kannen en kruiken.
‘Het was op het laatste moment zo ontzettend spannend. Als er een computer was uitgevallen hadden we een probleem gehad. Uiteindelijk had ik het sportief niet eens heel erg gevonden, maar als een speler al met anderhalf been bij een andere club zit, dan was dat natuurlijk geen goede situatie geweest’, vertelde Fledderus destijds.
Hoewel de transfermarkt in de meeste landen al dicht was, maakte Ahmed El Messaoudi (nu FC Emmen) begin september 2021 de overstap naar Gaziantepspor (4 ton), omdat de transfermarkt in Turkije langer open is. Daarmee raakte FC Groningen dus drie basisspelers kwijt, tot ongenoegen ook van voormalig FC-trainer Danny Buijs, die in interviews regelmatig refereerde aan het vertrek van drie van zijn basisspelers.
Technisch directeur Mark-Jan Fledderus
Technisch directeur Mark-Jan Fledderus © Orange Pictures

Wie volgt Strand Larsen op?

Wie FC Groningen aantrekt als vervanger van Strand Larsen moet in de loop van de dag blijken. De transfermarkt is tot middernacht geopend. Speciaal daarom zendt RTV Noord vanavond vanaf 21.30 uur via een stream live uit. Verslaggever Stefan Bleeker, analist Martin Drent en presentator Erik Hogeboom praten je bij over de laatste dag van deze transferperiode.