Nabestaanden mortierongeval Mali willen dat medewerkers Defensie vervolgd worden

Onthulling van het monument voor de twee omgekomen militairen
Onthulling van het monument voor de twee omgekomen militairen © Defensie
De nabestaanden van de Groningse militairen Kevin Roggeveld en Henry Hoving, die in 2016 omkwamen door een mortierongeval in Mali, willen een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. Dat zegt hun advocaat Michael Ruperti.
Het Openbaar Ministerie wilde daar eerder niet aan beginnen omdat er geen eenduidigheid over de oorzaak zou zijn. Maar nieuw onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), dat woensdagmorgen is gepresenteerd, bevestigt een eerder rapport van de OVV dat Defensie ernstig tekort is geschoten. Ook is er informatie achtergehouden.
Volgens Ruperti hebben de Koninklijke Marechaussee en het OM 'gebrekkig onderzoek' gedaan en de verkeerde conclusies getrokken.
Wat ons betreft is er sprake van een doofpot tot op het hoogste niveau bij Defensie
Advocaat Michael Ruperti van de nabestaanden

Familie blij met nieuwe bevindingen

De nabestaanden van Hoving en Roggeveld zijn blij met het nieuwe rapport van de OVV, zegt de advocaat. Ze hopen dat het OM alsnog de verantwoordelijke medewerkers bij Defensie gaat vervolgen.
Gebeurt dat niet, dan willen ze de Tweede Kamer vragen onderzoek te doen.

'Doofpot bij Defensie'

'Wat ons betreft is er sprake van een doofpot tot op het hoogste niveau bij Defensie', aldus Ruperti. Volgens de raadsman heeft de leider van het onderzoek naar het ongeval bij Defensie ook gezegd dat hoge militairen niet de waarheid hebben verteld. 'Er zijn feiten achtergehouden', stelt Ruperti.

Reactie Defensie

Het ministerie van Defensie erkent dat het 'eerder meer' informatie had moeten delen met de OVV over het mortierongeval in Mali. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) spreekt in een brief aan de Kamer van een 'pijnlijke constatering'. De minister noemt het aanvullend rapport van de OVV van 'groot belang'. Ze onderschrijft de conclusies van de OVV over de oorzaak van het ongeval.