Gemeente Groningen is eruit en wil nu echt paal en perk stellen aan Airbnb-verhuur

© RTV Noord (compilatie)
Het hing al in de lucht, maar de gemeente Groningen wil er nu echt werk van maken: de verhuur van woningen aan toeristen wordt flink ingeperkt. Nu kan een woningeigenaar zijn volledige huis nog onbeperkt verhuren via bijvoorbeeld het populaire verhuurdersplatform Airbnb. Vanaf 2023 mag een complete woning nog maximaal dertig nachten per jaar verhuurd worden aan toeristen.
Een uitzondering geldt voor mensen die officieel een Bed & Breakfast runnen en dus een vergunning hebben om woonruimte te verhuren.
De gemeente is van mening dat er teveel volledige woningen worden verhuurd aan toeristen en dat willen ze dus aanpakken. Het gaat dan om woningen die niet worden bewoond door de eigenaar, maar min of meer wel continu worden verhuurd aan toeristen terwijl daar geen vergunning voor is afgegeven. Die woningen worden vaak aangeboden via Airbnb, Booking.com en Expedia.

Aantal klachten

Groningen is niet de eerste gemeente die met zo'n maatregel komt; de gemeente Amsterdam doet dit ook al. Opvallend is wel dat die gemeente een maximum van zestig dagen hanteert. 'Wij hebben bewust voor dertig dagen gekozen', laat de onlangs aangetreden wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) weten.
Hij benadrukt dat elk huis nodig is om de krapte op de woningmarkt te verminderen. Daarnaast ziet de gemeente ook klachten binnenkomen van mensen die zich storen aan de gevolgen van woningen die continu verhuurd worden. Hoeveel klachten er bij de gemeente zijn binnengekomen is niet bekend. 'We krijgen veel signalen. Vooral uit de binnenstad en de wijken daaromheen. Uit Haren krijgen we ze overigens ook.'
Toch kan zo'n maatregel niet zomaar genomen worden volgens de stadsbestuurder. 'Je moet aantonen dat er sprake is van prijsstijging op de woningmarkt en anderzijds van een krapte op die markt. We hebben deze maatregel dan ook niet enkel genomen op basis van het aantal klachten dat we binnenkrijgen. Ik denk dat we dan deze keuze ook niet hadden gemaakt.'

Groningen en Haren

De dertig dagen gelden in zowel de voormalige gemeente Groningen als Haren. Ten Boer ontspringt de dans omdat daar geen groot woningmarktprobleem kan worden aangetoond.
Een telling van de gemeente wijst uit dat er in 2022 812 woningen zijn aangeboden voor verhuur via sites als Airbnb. Mensen die hun huis willen blijven verhuren zonder vergunning mogen dat vanaf volgend jaar niet alleen een beperkt aantal dagen doen, er zal ook toeristenbelasting betaald moeten worden.