Veendammer begint hulpdienst voor slecht onderhouden tuinen: 'Het loopt storm'

Harnold Scheepstra (rechts) werkt in de tuin van de familie Prins in Wildervank
Harnold Scheepstra (rechts) werkt in de tuin van de familie Prins in Wildervank © Jeroen Willems/RTV Noord
Harnold Scheepstra uit Veendam is met vijf vrijwilligers een tuinhulpdienst begonnen. De dienst onderhoudt tuinen van mensen die dat door ouderdom, ziekte of handicap niet zelf kunnen doen. Binnen de kortste keren stond de agenda van de hulpdienst bomvol.
Scheepstra schoffelt woensdagmiddag samen met een vrijwilliger de voortuin van de familie Prins in Wildervank. Hij verwijdert wat onkruid en snoeit her en der wat.
'Dit is een mooi compact tuintje. Hier kan ik wel mee uit de voeten', zegt Scheepstra

Oprukkend onkruid

Het tuintje ligt er niet eens zo verkeerd bij, maar het oprukkende onkruid was de 81-jarige Helena Prins een doorn in het oog.
Hulpdienst helpt mensen met de onderhoud van hun tuin
'Ik zou het heel graag zelf willen doen, maar ik heb het sinds een aantal jaren in de benen dus ik kan niet lang staan. En ook mijn man kan het niet meer doen', helaas', zegt Prins.
Terwijl het echtpaar in de achtertuin zit, wordt er aan de voorkant hard gewerkt. Met een kleine krabber wordt het mos tussen de tegels verwijderd. Niet het leukste klusje, maar het hoort erbij weet Scheepstra.
'Ja, zo is dat. We schieten al mooi op. Straks de boel nog een beetje aanharken en dan zijn we alweer klaar', lacht hij.
Helena en Jan Prins wachten in spanning af hoe hun tuintje er straks bij staat
Helena en Jan Prins wachten in spanning af hoe hun tuintje er straks bij staat © Jeroen Willems/RTV Noord

Herseninfarct

Scheepstra kreeg een paar jaar geleden een herseninfarct en is daardoor afgekeurd. Hij kreeg van zijn dokter de tip om een bezigheid te zoeken.
'Ik moest er voor waken dat ik alleen maar thuis zou zitten en toen ben ik op dit idee gekomen. Ik ben zo toch een paar uurtjes in de week lekker bezig', zegt Scheepstra.

Hoveniers niet in de weg zitten

De hulpdienst werd na de oprichting gelijk bedolven onder de aanvragen.
'We doen grote en kleine tuinen, maar we kunnen en willen niet alles doen. We kijken goed wie de aanvraag doet en doen ook geen renovaties. Het gaat echt om onderhoud. We willen hoveniers hun broodwinning niet afpakken', zegt Scheepstra.

Vrijwilligers gezocht

Scheepstra hoopt zijn team nog verder te kunnen uitbreiden. Hij zocht daarvoor al contact met middelbare school Winkler Prins en Welzijnszorgorganisatie deBasis.
'Derdejaars scholieren zouden bijvoorbeeld hun maatschappelijke stage bij ons kunnen doen', zegt Scheepstra.
Vrijwilligers die ook bij de tuinhulpdienst aan de slag willen kunnen zich aanmelden via deze website.