Huishoudelijke hulp in Stad gaat op de schop: van zestien naar vier bedrijven

Een bewoonster in een verzorgingshuis van ZINN
Een bewoonster in een verzorgingshuis van ZINN © ANP
De gemeente Groningen gaat het aantal bedrijven dat huishoudelijke hulp verleent flink terugsnoeien. Waar er nu nog zestien bedrijven zijn, worden dat er vanaf 2023 vier. Het is niet duidelijk of het een financieel voordeel oplevert in het gemeentelijke kasboek.
Ondanks dat noemt verantwoordelijk wethouder Eelco Eikenaar (SP) het een 'goede deal'. Hij is daar van overtuigd omdat de vier organisaties elk een eigen gebied krijgen. De gedachte is dat elke aanbieder het toegewezen gebied op z'n duimpje kent, en daardoor korte lijntjes heeft met zowel hulpvragers als voorzieningen in de buurt.

De vier bedrijven

Mensen die gebruik willen maken van huishoudelijke hulp krijgen met de volgende bedrijven te maken: Emile Thuiszorg (Centrum/Oude wijken), AtHomeFirst (West), Thuiszorg Comfort (Oost en Ten Boer), Zinn (Zuid en Haren). 'Het is belangrijk dat inwoners zelf de regie houden en hulp kunnen inschakelen wanneer dat nodig is', aldus Eikenaar. 'Dit kan gemakkelijk via signalen of hulp van een organisatie die het gebied goed kent en daar een netwerk heeft opgebouwd.'

Werknemers kunnen overstappen

Deze nieuwe aanpak heeft nogal wat gevolgen voor huidige werknemers die dus nu verspreid zijn over zestien bedrijven. De wethouder laat weten dat al het personeel overgenomen wordt door de nieuwe werkgever. Werkt iemand dus nu in Haren, dan krijgt diegene de mogelijkheid om in dienst te treden bij Zinn.
Eikenaar verwacht dat die overstap geen problemen gaat opleveren. 'Wij proberen de werknemers zoveel mogelijk te faciliteren. Er werken op dit moment mensen in de huishoudelijke zorg en die willen daar vast en zeker ook blijven werken. Het is ook aantrekkelijk want nu blijven de mensen in één specifiek gebied werken.' De arbeidsvoorwaarden zullen volgens het plan hetzelfde blijven als nu het geval is.