Restauratie historische sluizencomplex Aduarderzijl begint met vervanging bruggen

Aduarderzijl met rechts de betonnen brug die wordt vervangen  en links de noodbrug
Aduarderzijl met rechts de betonnen brug die wordt vervangen en links de noodbrug © Jan Been/RTV Noord
Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de restauratie van het bekende historische sluizencomplex in Aduarderzijl. Het Rijksmonument verkeert in slechte staat en daarom heeft het waterschap gekozen voor een stevige aanpak.
Volgend jaar maart begint de restauratie van de sluizen en nu is Noorderzijlvest bezig met de vervanging van de twee bruggen van het complex.

Trouwreportages

Beide bruggen zijn afgekeurd, vertelt projectleider Derk Bijmolt van het waterschap. ‘De ene brug is van beton en de andere is van staal. Omdat ze er niet al te best aan toe zijn, geldt voor beide nu een aslastbeperking van vijftien ton, terwijl die vijftig ton moet zijn. We halen ze allebei weg en vervangen ze door nieuwe. De witte leuningen van de bruggen blijven behouden en worden teruggeplaatst. Dat zijn toch kenmerkende elementen in het landschap waar dit complex zo bekend door is.’
De stalen brug is al deels ontmanteld
De stalen brug is al deels ontmanteld © Jan Been/RTV Noord
Bijmolt: ‘Dit complex is heel bekend. Googel er maar eens op. Dan zie je heel veel foto’s van Aduarderzijl. Misschien is dit wel een van de meest gefotografeerde plekjes in onze provincie. Toen bekend werd dat we hier aan het werk zouden gaan werden we benaderd door fotografen die wilden weten wat er ging gebeuren en of ze hier hun trouwreportages nog konden maken.’

Verkeer kan er langs

Gevolg van de werkzaamheden is ook dat het Reitdiepveer, dat vaart tussen Aduarderzijl en Schaphalsterzijl tijdelijk een andere aanlegplaats krijgt. Normaal stappen passagiers aan boord bij de camping in Aduarderzijl. De tijdelijke nieuwe steiger komt te liggen bij het Waarhuis bij de splitsing Aduarderdiep en het Reitdiep.
Bruggen in Aduarderzijl worden vervangen: 'kenmerkende witte leuningen komen terug'
Om het werk aan de bruggen te kunnen uitvoeren zijn al voor de vakantie noodbruggen geplaatst. Verkeer kan er dus gewoon langs. Eind januari volgend jaar moet het werk aan de bruggen klaar zijn. In maart wordt dan begonnen met de omvangrijke restauratie van de twee sluizen. Daarbij wordt vooral het voegwerk aangepakt.