Automobilisten in Noorden beboet voor bellen in de auto dankzij nieuw wapen politie: de monocam

De monocam aan het werk
De monocam aan het werk © Remco in't Hof/RTV Noord
De verkeerspolitie heeft sinds kort een nieuw wapen in de strijd tegen bellende automobilisten: de monocam. De camera maakt glasheldere foto's van de overtreding en onthult dat noordelingen appen en bellen achter het stuur dat het een lieve lust is.
De verkeerspolitie Noord Nederland is verbaasd dat er in het Noorden zoveel boetes worden uitgeschreven voor bellen en appen achter het stuur. In het eerste halfjaar van 2022 waren dit er maar liefst 1263. 'Daarmee staan we in de landelijke top drie', zegt verkeersdeskundige Marco Vos van het politieteam.

Pilot

De monocam is het nieuwste opsporingsmiddel dat wordt gebruikt om dit soort overtredingen op te sporen. Politie Noord Nederland was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit systeem en mocht vorig jaar meedoen met een pilot. Inmiddels is het apparaat officieel in gebruik genomen en worden er twee gebruikt in Noord Nederland.
Monocam legt bellende automobilisten haarscherp vast
Niet alleen het bellen en appen is strafbaar, ook het vasthouden van een mobiele telefoon of tablet is illegaal. 'En dat ziet onze monocam direct', zegt Vos. 'De camera is zelflerend en met zijn algoritmen een modern snufje techniek. Hij herkent meteen of iemand met de telefoon bezig is en maakt daar een glasheldere foto van.'
Het apparaat is privacygevoelig: 'Alleen de foto's van mensen die aan het bellen zijn, worden doorgezet.'

A7

De monocamlocatie van woensdag is de viaduct bij Tolbert over de A7. De camera registreert al het verkeer richting Stad. Het busje staat verscholen achter een bomenrij. Politieagent Ekke Niewijk is vandaag de man die achter de laptop zit en de ene hit na de andere aan zijn ogen voorbij ziet trekken.
Niewijk: 'Kijk, deze Poolse chauffeur is uitgebreid aan het bellen. We zien de oplader, zijn cameralens en hij heeft hem goed vast. Hij kan een bon tegemoet zien.' En ook de volgende beller wordt door de monocam gespot: hij houdt zijn toestel stevig tegen zijn oor.
De boete voor het gebruiken van een mobiel apparaat in de auto is 350 euro plus 9 euro administratie kosten..