Herplaatsing Joods kunstwerk Folkingestraat: 'Het was gewoon tussen het puin beland'

Historicus Willem Lammers met het kunstwerk
Historicus Willem Lammers met het kunstwerk © Daniëlle Rademaker/RTV Noord
Woensdag is een Joods kunstwerk in ere hersteld in de Folkingestraat in Stad. Jaren geleden belandde het kunstwerk tussen het puin tijdens een renovatie aan een gevel. Dat is nu verleden tijd. 'Hoog tijd dat het kunstwerk terugkeert', aldus Groningse historicus Willem Lammers.
'Ze hebben het met stenen en al in de container gekieperd!', zegt Lammers. Hij vertelt over de renovatie die in 2008 plaatsvond in de Folkingestraat, waarbij het kunstwerk het moest ontgelden. Het werk was geïnspireerd door het Joodse verleden in de straat.
De replica van het kunstwerk
De replica van het kunstwerk © Daniëlle Rademaker/RTV Noord
Het werk was onderdeel van vijf kunstwerken, die in 1997 in opdracht van de gemeente Groningen werden geplaatst. Onder de noemer 'Verbeeld verleden', herinneren ze aan de Joodse bewoners in de straat.
Ik zag alleen maar een lege plek en wilde daar iets mee doen
Willem Lammers, historicus
Dat het kunstwerk na de funeste renovatie nooit terugkeerde, leidde tot grote frustratie bij Lammers. De historicus kon het straatbeeld niet langer 'kaal' aanzien. 'Ik zag alleen maar een lege plek en wilde daar iets mee doen. Vanuit die ergernis heb ik actie ondernomen.'
Joods kunstwerk terug in de Folkingestraat
En dus besloot hij het erop te wagen: 'Op vrijdagavond heb ik burgemeester Schuiling een mail gestuurd. Drie kwartier later had ik een persoonlijke reactie terug. Hij was het helemaal met me eens.'

Replica

Het balletje ging rollen. Lammers kwam in contact met Allie Altena, de kunstenaar die het zoekgeraakte kunstwerk ooit maakte. Hij ging aan de slag met de werktekeningen van vroeger en creëerde een exacte replica van het origineel.
Kunstenaar Allie Altena
Kunstenaar Allie Altena © Daniëlle Rademaker/RTV Noord
Nu, veertien jaar later, is het kunstwerk in ere hersteld. Dat het kunstwerk op 31 augustus herplaatst is, is niet zomaar. De foto die Van Altena destijds – en nu opnieuw – gebruikte voor het kunstwerk, dateert namelijk ook van 31 augustus: toentertijd Koninginnedag. Deze feestdag werd met name in de Joodse buurt uitbundig gevierd.

Onbekende plekken

Dit jaar bestaan de Joodse kunstwerken in de Folkingestraat precies 25 jaar. Wat veel mensen overigens niet weten, is dat de kunstwerken bewust onopvallend geplaatst zijn. 'Veel Stadjers hebben ze om die reden nog nooit gezien', licht Lammers toe.
'We kijken wel naar kunstwerken, maar wat zien we nou eigenlijk?', is vaak de vraag. Het antwoord daarop, blijft Lammers ons schuldig. Hij grijnst: 'Wie wil weten wat ze precies betekenen, nodig ik van harte uit voor een rondleiding door de Folkingestraat.'