Lopend Vuur: We kunnen best wat minder vlees eten

Vlees op een barbecue
Vlees op een barbecue © Jos Schuurman / FPS
‘Nederland Vleesland, waar smaken verschillen.’ Met deze slogan begint de vleessector donderdag een campagne om vlees uit het verdomhoekje te halen, schrijft de NRC.
Via een speciale website wil de sector consumenten van informatie voorzien over duurzaamheid en gezondheid. ‘We willen het gesprek over vlees depolariseren en consumenten de bevestiging geven dat ze niet aan de verkeerde kant staan als ze vlees eten’, zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in de NRC.

Weerstand tegen vlees neemt toe

De consumptie van vlees is al een aantal jaren min of meer stabiel. Wel zien veehouders, slachters en slagers de ‘weerstand’ tegen vlees toenemen, zegt Van de Riet. ‘Niet alleen sociale media verspreiden desinformatie, ook overheden en maatschappelijke organisaties zorgen voor misverstanden. In de Haagse bubbel wordt te vaak en te ongenuanceerd gezegd dat vleesproductie niet duurzaam en slecht voor dieren is. Incidenten worden sterk uitvergroot.’

Extra belasting op vlees?

Eerder dit jaar werd duidelijk dat het kabinet wil dat we minder vlees gaan eten. Onderzoek moet uitwijzen of extra belasting op vlees daar een middel toe is. Doel van het kabinet is dat Nederland in het jaar 2030 vijftig procent dierlijke en vijftig procent plantaardige eiwitten eet. Nu is de verhouding nog 60/40.
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Boerenprotest

'Punt gemaakt, het is nu klaar met de omgekeerde vlaggen.' Dat was ons Lopend Vuur van gisteren. Het merendeel van de 14.951 stemmers, 59 procent, is het niet eens met deze stelling.