Gronings Goud genomineerd voor het Belangrijkste Boek van het jaar (PBBJ)

Gas wordt afgefakkeld op een gaswinningslocatie
Gas wordt afgefakkeld op een gaswinningslocatie © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
De shortlist voor de prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar (PBBJ), een nieuwe prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek, is bekendgemaakt. Gronings Goud van Wendelmoet Boersema is een van de genomineerden.
In Gronings Goud reconstrueert Wendelmoet Boersema, journalist bij Trouw, het verhaal van de Groningse gaswinning en de connectie met Rusland. Aan de hand van originele bronnen en verhalen brengt Boersema 'het tragische verhaal van het Hollandse aardgas dat langzaam zijn glans verloor.' Van de Texaan die Nederland op gas liet koken en de Groningse boer die met graafmachines heel Nederland voorzag van leidingen, tot het verdriet in de Groningse huiskamers en de ingrijpende besluiten van machthebbers in internationale bestuurskamers.

Andere genomineerden

Naast Boersema zijn nog vier andere auteurs genomineerd voor de prijs: Sophie van Gool met ‘Waarom vrouwen minder verdienen’, Roline Redmond met ‘De Doorsons’, Sander Rietveld met ‘Nieuwe kruisvaarders’ en Tom Naegels met 'Nieuw België.'
Het PBBJ is een initiatief van de Stichting Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Uit de longlist van vijftien titel heeft de jury, bestaande uit onder meer schrijver Saskia de Coster, filosoof Miriam Rasch en historica Nadia Bouras, een keuze van vijf boeken gemaakt die 'relevant zijn', die de lezer 'nu moet lezen om deze tijd te begrijpen' en zijn gebaseerd op gedegen onderzoek.

15.000 euro

Op 20 september wordt het winnende boek bekendgemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro. De prijs is in het leven geroepen dankzij een bijdrage van het Nederlands Letterenfonds, het Lirafonds en verschillende donateurs.