Subsidie voor opknappen winkelgebied in Winschoten en Uithuizen

Een verlaten winkelstraat in Winschoten in de zomer van 2020
Een verlaten winkelstraat in Winschoten in de zomer van 2020 © Sander Slager/ RTV Noord
Gemeente Oldambt en gemeente Het Hogeland krijgen van de overheid geld om De Langestraat-Noord in Winschoten en het centrum van Uithuizen te verbeteren. Het gaat om bedragen van respectievelijk bijna drie en twee miljoen euro.
De subsidie is afkomstig uit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). De overheid wil met het geld binnenstedelijke winkelgebieden 'weer aantrekkelijk maken voor bewoners en bezoekers', zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gemeente Oldambt

De gemeente Oldambt gebruikt de subsidie van bijna drie miljoen euro om De Langestraat-Noord in Winschoten te verbeteren. De gemeente streeft ernaar het huidige leegstandspercentage van ruim veertig procent in dit gebied terug te brengen naar minder dan tien procent.
De oostzijde van de Langestraat-Noord is volgens de gemeente 'een steeds minder aantrekkelijk gebied met weinig aansprekende winkelformules, slechte gevels, leegstand en een matige openbare ruimte.' Oldambt wil dit gebied vernieuwen, samen met een deel van het ziekenhuisterrein. In de plannen voor verbetering van het winkelgebied staan onder meer 'het opdelen van bestaande panden in meer gangbare kleine en gemoderniseerde winkelunits met aantrekkelijke gevels', het toevoegen van 'meer groen' en een 'ondergrondse parkeergarage'.

Gemeente Het Hogeland

De gemeente Het Hogeland gaat de bijna 1,8 miljoen euro gebruiken om leegstand aan te pakken in het centrum van Uithuizen. Ook gaat de gemeente aan de slag met het kernwinkelgebied om de concentratie van supermarkten te verbeteren.
‘Albert Heijn en Jumbo breiden uit en worden vernieuwd. Lidl verhuist naar een nieuw te bouwen grotere locatie. Aan beide zijden maakt de gemeente de parkeerterreinen beter bereikbaar, ruimer en groener. Grenzend aan Jumbo komt een nieuw opvallend gebouw met een commerciële plint en bovenliggende appartementen. En er komt een appartementsgebouw.’
Nieuwe publiekstrekker wordt volgens de gemeente 'de bibliotheek van de toekomst' met tal van 'maatschappelijke en leerzame activiteiten.' De oude locatie 'veranderde de gemeente in levensbestendige woningen'.

Impulsaanpak winkelgebieden

In totaal krijgen elf gemeenten subsidie uit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden, waar gemeenten tot 30 mei een vraag voor konden doen. 'Met het geld kunnen 76 verloederde of leegstaande winkelpanden en vier kantoorpanden worden omgebouwd tot woningen en veertien maatschappelijke voorzieningen zoals een bibliotheek', laat minister Adriaansens weten.
Volgens de minister zorgen 'lege panden en verloedering van winkelgebieden voor een minder leefbare en onaantrekkelijke binnenstad.' De resultaten van het programma laten volgens haar zien dat 'winkelstraten belangrijk zijn' en dat 'veel gemeentes hun winkelgebied willen verbeteren'.