Capaciteit gemaal Fanerpolder van dertig naar honderd kuub per minuut

Gemaal Fanerpolder aan het Hoendiep
Gemaal Fanerpolder aan het Hoendiep © Jan Been/RTV Noord
Waterschap Noorderzijlvest begint vrijdag met de verbouwing van het bijna honderd jaar oude gemaal Fanerpolder tussen Zuidhorn en Enumatil. De capaciteit van het gemaal moet fors worden verhoogd om klaar te zijn voor de toekomstige extreme hoosbuien als gevolg van klimaatverandering.
De aanpassingen aan het gemaal maken deel uit van de omvangrijke waterwerken die in het Zuidelijk Westerkwartier worden uitgevoerd.
Gemaal Fanerpolder is gebouwd in 1926 aan de boorden van het Hoendiep. Het gemaal houdt de waterstand op peil in de polder. Bij een te hoge stand wordt water het Hoendiep in gepompt, bij te weinig water gaat het andersom.

Oude pomp eruit

De capaciteit is nu dertig kuub per minuut. vertelt waterschapsbestuurder Herman Beerda. ‘Er staat nu één pomp in en dat worden er twee. De oude pomp gaat eruit en die wordt vervangen door twee pompen met een aanzienlijk hogere capaciteit. Als we ze op vol vermogen laten draaien dan pompen ze samen bijna honderd kuub per minuut weg.’
De gevelsteen in het bijna honderd jaar oude gemaal
De gevelsteen in het bijna honderd jaar oude gemaal © Jan Been/RTV Noord

Technisch huzarenstukje

De verbouwing wordt volgens Beerda een technisch huzarenstukje. ‘Er is te weinig ruimte voor twee pompen. Het is een gemeentelijk monument in Westerkwartier, dus daar moesten we rekening mee houden. Onze technische mensen hebben nu een constructie bedacht waarbij de nieuwe pompen onder het gebouwtje komen te staan. Dat is een heel mooie oplossing.’
Capaciteit gemaal Fanerpolder flink omhoog
De aanpassingen aan gemaal Fanerpolder is onderdeel van een breed pakket maatregelen die provincie en waterschap uitvoeren in zuidelijk Westerkwartier. Er zijn onder meer drie waterbergingen aangelegd, waarvan De Dijken Bakkerom afgelopen februari, kort na de oplevering, voor het eerst werd gebruikt. Gemaal Fanerpolder speelt ook een belangrijke rol in afvoer van overtollig water.
Naast de werkzaamheden aan het gemaal wordt ook de weg er naar toe verbeterd.