Provincie trekt miljoenen uit voor veiliger wegen en fietspaden

Iemand rijdt over een fietspad
Iemand rijdt over een fietspad © Jos Schuurman/FPS
De provincie Groningen trekt vier miljoen euro uit voor achttien projecten om de verkeersveiligheid op wegen en fietspaden te verbeteren. Acht gemeenten krijgen subsidie voor het aanleggen of verbreden van fietspaden, het veiliger inrichten van een schoolomgeving of voor maatregelen tegen té snel rijdende auto's. De gemeenten doen zelf ook een duit in het zakje.
De projecten worden verspreid over de provincie uitgevoerd. In Appingedam en tussen Beerta en Finsterwolde komen nieuwe fietspaden. In Warffum en Hoogezand worden 30-kilometerzones ingericht en in Bedum en Marum is er aandacht voor de verkeersveiligheid rondom een school en kinderdagverblijf.

Gemeenten verantwoordelijk

Van de vier miljoen die de provincie hiervoor uittrekt, komt de helft uit een pot voor verkeersveiligheid en de andere twee miljoen uit een pot voor het verbeteren van de fietsinfrastructuur. De gemeenten hebben alle projecten zelf ingediend en betalen voor de helft mee aan de kosten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het plan en de uitvoering.
Op deze kaart is te zien welke projecten subsidie hebben gekregen
Op deze kaart is te zien welke projecten subsidie hebben gekregen © Provincie Groningen
'Veel projecten gaan in 2023 van start en moeten binnen vijf jaar zijn afgerond', meldt de provincie. 'Waar het kan, worden werkzaamheden gecombineerd met andere onderhoudswerkzaamheden. Dit scheelt extra kosten en verkeersstremmingen.'

Nul verkeersslachtoffers

De plannen vallen onder het 'Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV)', waarin het Rijk, de gemeenten en provincies samenwerken om de verkeersveiligheid structureel te verbeteren. 'Het doel is om in 2050 op nul verkeersslachtoffers uit te komen.'
De provincie en gemeenten gaven tussen 2017 en 2020 ruim 12,5 miljoen euro uit aan de verbetering van de verkeersveiligheid van fietsers. Zo kwamen er nieuwe en bredere fietspaden, opvallende oversteekplaatsen, veilige schoolroutes en fietsstroken. In totaal ging het in onze provincie om 83 projecten.