Totale productiestop dreigt voor aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl vanwege hoge energieprijzen

De (lege) productiehal van Aldel
De (lege) productiehal van Aldel © Elwin Baas/RTV Noord
Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) kampt met steeds grotere problemen vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Hoogstwaarschijnlijk sluit komende week de gieterij en wordt de productie van aluminium afgeschakeld. Sinds oktober vorig jaar lag de productie al grotendeels stil. Volgens Klaas Pijper van de ondernemingsraad (OR) van Aldel heeft het sluiten van de gieterij onherroepelijk gevolgen voor het personeel.
'Dat dit personele consequenties heeft is duidelijk', zegt Pijper, die daar vooralsnog niet verder op in wil gaan. Hij zegt dat momenteel nog wordt gewerkt aan twee scenario's die op korte termijn perspectief kunnen bieden. 'Dan moet de overheid wel de helpende hand toesteken door het versneld uitbetalen van de CO2-compensatie.'
Als ik twee jaar geleden deze prijzen had voorspeld, hadden ze mij opgepakt en opgesloten en gezegd: die man spoort niet
Klaas Pijper - lid ondernemingsraad van Aldel
Of Aldel op dit moment op omvallen staat? 'Zolang er nog steeds gewerkt wordt aan scenario's voor een doorstart, ga ik die woorden niet gebruiken', zegt Pijper. Over de inhoud van de scenario's wil hij niets zeggen.

Zwitsers handelshuis

Het bedrijf is voor het voortbestaan sterk afhankelijk van financier Glencore Internationals. In december vorig jaar werd Aldel nog gered door directeur McNamee, met hulp van Glencore. De stroomslurpende aluminiumsmelterij werd toen wel stilgelegd en 120 medewerkers verloren hun baan. Voor hen kwam een sociaal plan.
'Glencore is een mondiaal bedrijf met 60.000 mensen in dienst. Ze hebben een halfjaar omzet van vijftien miljard en ze hebben er belang bij dat deze tak van industrie blijft bestaan. Maar tegen deze prijs wordt het moeilijk. Als ik twee jaar geleden deze prijzen had voorspeld, hadden ze mij opgepakt en opgesloten en gezegd: die man spoort niet. Maar dat is de wereld waarin we nu leven. Dit gaat veel bedrijven in Nederland de kop kosten', waarschuwt Pijper.

Sociaal plan van kracht bij ontslag

Een doemscenario is volgens FNV-bestuurder Masja Zwart dat de totale productie wordt stilgelegd en dat het overgrote deel van het personeel naar huis wordt gestuurd. Er werken momenteel nog ongeveer tweehonderd werknemers voor de aluminiumproducent. 'De gasprijs is zó hoog: Aldel draait met verlies en dat hou je niet lang vol als bedrijf. Het sociaal plan van vorig jaar ligt er nog en is van toepassing na ontslag', verzekert Zwart.

'In de steek gelaten door de overheid'

Volgens Pijper ontbreekt bij de overheid de wil om Aldel en de industrie financieel te ondersteunen. 'Er is een gebrek aan support en niet alleen wij, maar de hele maakindustrie wordt genegeerd en in de steek gelaten door de overheid. Wij vragen sinds vorig jaar november om de CO2-kostencompensatie, maar die hebben we nog steeds niet ontvangen. We bevinden ons daarom in een totaal ongelijk speelveld in Europa. Landen om ons heen hebben een ruimere compensatie. De Duitse overheid bijvoorbeeld ondersteunt de industrie in Duitsland met 26 miljard euro. In Nederland gaat om het 875 miljoen euro en dat is ontoereikend voor de industrie.'

Meer bedrijven stoppen met productie

Ook in andere delen van het land stoppen bedrijven voor onbepaalde tijd met productie, meldt de NOS. Yara Sluiskil, de grootste kunstmestproducent in Europa, sluit niet uit dat ook de fabriek in Zeeland gesloten moet worden vanwege de hoge gasprijs. En met ingang van vandaag is ook zinkbedrijf Nyrstar in het Brabantse Budel voor onbepaalde tijd gestopt met de productie.
Zwart verwacht komende week meer nieuws over de precaire situatie bij Aldel. Financieel directeur Eric Wildschut van Aldel was onbereikbaar.