Oud-minister Kamp wordt volgende week verhoord door enquêtecommissie

Oud-minister Henk Kamp met de voormalige burgemeesters Albert Rodenboog en Peter den Oudsten
Oud-minister Henk Kamp met de voormalige burgemeesters Albert Rodenboog en Peter den Oudsten © Koen van Weel/ANP
Voormalig minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wordt volgende week vrijdag verhoord door de parlementaire enquêtecommissie. In zijn periode als minister werd na de beving bij Huizinge juist meer gas gewonnen in plaats van minder, tegen het advies van de toezichthouder in.
Het verhoor van Henk Kamp begint vrijdag om 13.30 uur. Kamp moet in oktober nog een keer terugkomen. De commissie heeft zijn verhoor in tweeën geknipt.
Naast Kamp wordt diezelfde dag in de ochtend voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verhoord. Deze week bleek tijdens het verhoor van een voormalig topambtenaar dat het ministerie van Financiën een stevige vinger in de pap had bij het bepalen van de hoogte van de gaswinning, omdat de inkomsten belangrijk waren voor de Rijksbegroting. Zijn verhoor start om 10.00 uur.
De parlementaire enquêtecommissie maakt elke vrijdagmiddag de verhooragenda van de aanstaande week bekend.

Groningse start van de verhoorweek

De komende verhoorweek begint met Groningers in het verhoorbankje: op maandag wordt om 10.00 uur Max van den Berg (Commissaris van de Koning 2006-2017) verhoord. Om 13.00 uur is voormalig voorzitter Jacques Wallage van de Dialoogtafel aan de beurt en om 15.30 uur sluit Groninger Bodem Beweging-boegbeeld Jelle van de Knoop de verhoordag af.
Max van den Berg
Max van den Berg © Jos Schuurman/FPS
Dinsdag 6 september zijn er geen verhoren. De enquêtecommissie heeft de komende weken op de dinsdag een aantal keer geen verhoordag ingepland vanwege fractievergaderingen en stemmingen in de Tweede Kamer.

NAM, Shell en ministerie

Woensdag is de NAM-dag van de week, met om 10.00 uur het verhoor van Jan van Elk. Hij leidt het onderzoeksprogramma van de NAM naar het ontstaan en de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. Om 13.00 uur wordt voormalig NAM-baas Gerald Schotman verhoord. Hij was de baas van het gas- en oliebedrijf tussen 2014 en 2018 ten tijde van het Centrum Veilig Wonen en de start van de versterkingsoperatie.
Op donderdag worden voormalig topambtenaar Mark Dierikx (9.30 uur) van het ministerie van Economische Zaken en oud-directeur Dick Benschop (13.30 uur) van Shell verhoord. De naam van Dierikx kwam deze week al een aantal keer voorbij in andere verhoren. Dick Benschop is momenteel directeur van Schiphol, maar was in de periode 2011-2016 president-directeur van Shell en dus de baas van een van de twee aandeelhouders van de NAM.

De grote afwezige

Eigenlijk zou ook Joost van Roost donderdag ook verhoord worden. Hij was jarenlang de baas van Esso Nederland en in die hoedanigheid betrokken bij de NAM en de gaswinning. Hij heeft echter aangegeven niet verhoord te willen worden. Een oproep van de enquêtecommissie mag eigenlijk niet geweigerd worden, maar omdat Van Roost een Belg is, valt hij niet onder de Nederlandse wetgeving en kan hij zo onder zijn verhoor uitkomen.