Schip te water in Hoogezand: 'Bij de toeter krijg ik al kippenvel'

De NB-712,  vlak voordat ze het water in ging
De NB-712, vlak voordat ze het water in ging © Elwin Baas/RTV Noord
Het schip NB-712 van schepenbouwer Royal Bodewes in Hoogezand is vrijdagochtend te water gelaten. Dat ging gepaard met lawaai, publiek en een flinke lading aan water.
Het schip is een van de in totaal zes, vrijwel identieke schepen die de scheepswerf bouwt voor de Noorse rederij Eureka Shipping. Dit schip is nummer vijf, op de Bodewes-werf in Foxhol wordt druk gebouwd aan het laatste schip.

Natte voeten

'Het was leuk!', zegt een bezoeker enthousiast. 'Alles maakt het mooi, de hele sfeer eromheen!' Een andere bezoeker wijst lachend naar haar natte voeten. 'Hoort erbij, maakt niet uit.'
Er is volop belangstelling voor het schip
Er is volop belangstelling voor het schip © Elwin Baas/RTV Noord
Ze is voor de tweede keer bij de tewaterlating van een schip. 'De vorige keer wist ik al, hier moet ik weer heen. Het begint bij de toeter, dan heb ik al kippenvel. Dan komt hij eraan en plenst hij het water in, dat vind ik geweldig.'

Cement

Het schip is een 'self-discharging cement carrier'. Business developer Martijn Beunk legt uit wat dat precies inhoudt: 'Het schip vervoert cement als bulklading, maar het kan dat zelf lossen. Er is een zelflossingsinstallatie aan boord waardoor de lading met lucht uit het schip wordt geblazen.' Het cement wordt in poedervorm vervoerd.
Het schip, hier nog op de kade
Het schip, hier nog op de kade © Elwin Baas/RTV Noord
De oude vloot van de Noorse rederij wordt vervangen door dit zestal schepen omdat ze minder brandstof gebruiken.
Natte voeten bij tewaterlating in Hoogezand