Jonge asielzoekers krijgen opvangplek buiten Ter Apel

Asielzoekers wachten tot ze met de bus vanuit Ter Apel naar een noodopvang kunnen
Asielzoekers wachten tot ze met de bus vanuit Ter Apel naar een noodopvang kunnen © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Minstens 150 minderjarige asielzoekers worden van Ter Apel naar opvangplekken ergens anders in het land gebracht. Dat meldt Stichting Nidos, een organisatie die zich inzet voor jonge vluchtelingen en de locaties heeft gezocht. Het bericht wordt bevestigd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De eerste vijftig jongeren worden maandag naar locaties in het zuiden van Nederland gebracht. Daar kunnen ze minstens acht weken blijven. Later volgende week gaan nog minstens honderd kinderen, en misschien meer, naar andere opvangplekken.
Nidos roept gemeenten op om in totaal 350 woningen beschikbaar te stellen aan de stichting, zodat daar jongeren kunnen worden opgevangen. Volgens de organisatie is in Ter Apel 'de veiligheid voor de groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) niet langer gegarandeerd'.
Wat is een amv'er?

Een alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv'er) is bij aankomst in Nederland jonger dan 18 jaar, komt van buiten de Europese Unie en is zonder ouders of gezaghebbend persoon naar Nederland gekomen.

UNICEF trok eerder aan de bel

Eerder deze week trok UNICEF al aan de bel over de situatie van alleenreizende minderjarigen in Ter Apel. Volgens het Kinderfonds van de Verenigde Naties horen kinderen niet thuis in de noodopvang. 'Er is nauwelijks zicht op de kinderen, het is onveilig en de kinderen missen zorg en onderwijs', aldus UNICEF.