Tot 15 maanden cel geëist voor hennepteelt in Winsum en voorbereiden drugslab

Een hennepplant
Een hennepplant © Pexels.com
Een 73-jarige man uit Winsum hangt voor hennepteelt en het voorbereiden van een drugslab een celstraf van vijftien maanden boven het hoofd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
De naam van de man circuleerde in 2019 in twee drugsonderzoeken. Zijn naam stond in de telefoons van de verdachten die werden opgepakt. De agenten lazen berichten over en weer met de zeventiger, de inhoud leek sterk over hennepteelt te gaan. Volgens de officier van justitie waren er voldoende aanwijzingen dat de man zich bezighield met hennepteelt.

'Waarom zit ik hier?'

De woning en loods van de man in Winsum werden in maart 2020 doorzocht. In de loods troffen agenten een hennepkwekerij met 420 planten aan. 'Zo te zien aan de vervuilde apparatuur draaide die al een geruime tijd', zei de aanklager. De kwekerij werd illegaal voorzien van stroom en water. De handleiding van de apparaten voor de kweek lagen in de woning.
De Winsumer wist niets van de kwekerij in zijn loods, zei hij tegen de rechter. 'Ik weet niet waarom ik hier zit. Het is toch niet verboden om die boekjes te hebben?'. Hij zei dat hij de ruimtes verhuurde voor opslag en niet wist wat daarbinnen gebeurde.

Handgeschreven schema's

De officier van justitie geloofde de man niet. Naast de handleidingen van de apparaten vonden agenten ook handgeschreven schema's over de klimaatbeheersing binnen de kwekerij en een lichtschema. De 60-jarige echtgenote van de man bekende dat zij die schema's ooit heeft geschreven, inhoudelijk kon ze daar verder niets oververtellen, aldus de politie.
Ze verscheen niet op de zitting vanwege gezondheidsproblemen. Gemeente Het Hogeland gooide na de ontdekking van de kwekerij de loods een tijdlang op slot. Desondanks zagen de agenten de man bezig bij de loods. Het rolluik was geopend en de man was druk bezig met het uitladen van een vrachtwagen.
De wagen was gevuld met een grote lading jerrycans en vaten, gevuld met chemicaliën die volgens de officier nodig zijn om de harddrug amfetamine (speed) te produceren. De man ontkende ook dit onderdeel. Hij transporteerde slechts de spullen die voor een korte tijd in zijn loods zouden worden opgeslagen.

'Ik ben geen NSB'er'

De man wilde geen namen noemen van zijn opdrachtgevers: 'Ik ben geen NSB'er'. De officier hield in zijn strafeis rekening met het tijdsverloop en de leeftijd van de man. De Winsumer heeft volgens de justitiële berekening bijna 380.000 euro verdiend met het kweken van hennep. Dat geld moet volgens de aanklager op de man worden verhaald.
Hij vroeg ook een toewijzing van de schadevergoedingen van het energie- en het waterbedrijf van in totaal 33.000 euro. De officier van justitie eiste voor de rol van de echtgenote een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
De advocaat van het echtpaar vroeg voor een deel vrijspraak. Het onderzoek, waaronder de huiszoeking, zou niet volgens de wettelijke regels zijn verlopen. Een groot deel van de geleverde bewijzen berust bovendien op aannames, aldus de verdediger.
De rechter doet over twee weken uitspraak.