Fotoquiz op Grote Markt om opvangcrisis duidelijk te maken: 'Moria of Ter Apel?'

De fotoquiz, rechts Frederiek de Bruine
De fotoquiz, rechts Frederiek de Bruine © Elwin Baas/RTV Noord
'Waar is deze foto gemaakt, Moria of Ter Apel?' Dat is de vraag die voorbijgangers gesteld krijgen op de Grote Markt in Stad. De actie wordt georganiseerd door drie politieke jongerenorganisaties om aandacht te vragen voor de omstandigheden waarin asielzoekers verkeren.
Een van de jongeren die actief is op de Grote Markt, is Frederiek de Bruine van de GroenLinkse jongerenorganisatie Dwars. 'We doen dit om de aandacht te vestigen op hoe slecht de situatie is in Ter Apel, maar ook in de rest van het land. Mensen slapen in sporthallen of in kazernes. We willen graag dat de regering er meer aan gaat doen om vluchtelingen menselijker te behandelen.'
Waar is de foto gemaakt, Ter Apel of Moria?

'Prima initiatief'

Op de foto's die voorbijgangers te zien krijgen, staan twee foto's. Eén is gemaakt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De andere in het Griekse Moria, waar de situatie al jaren schrijnend is. Aan de voorbijgangers de vraag waar welke foto gemaakt is.
'Het ging wel goed', vertellen twee meiden nadat ze de quiz hebben gedaan. 'Het is natuurlijk wel heftig dat er geen opvang is voor deze mensen. Ze hebben al zoveel meegemaakt.' 'Ik vind het een prima initiatief', zegt een vrouw. Een andere dame: 'Ik hoop dat mensen die statushouders zijn, een huis krijgen en lekker kunnen gaan wonen.'

Tentenkampactie

Zij zijn niet de enigen die positief reageren op de actie. 'De reacties zijn wisselend, veel mensen zijn enthousiast', vertelt De Bruine. 'Donderdag gaan we uit protest hier slapen met tentjes en er zijn mensen die aangeven ook te willen komen. Maar er is ook altijd een groep die minder geïnteresseerd is.' 'Het tentenkamp' op de Grote Markt is donderdag vanaf 19.30 uur open.