Nieuweling Krüger begint in de basis bij FC Groningen: 'Kan niet anders, we hebben geen andere aanvaller'

Florian Kruger (m) maakt zich op voor zijn basisdebuut
Florian Kruger (m) maakt zich op voor zijn basisdebuut © Stefan Bleeker/RTV Noord
Door het vertrek van Jørgen Strand Larsen staat de Duitse aanwinst Florian Krüger direct in de basis bij FC Groningen in het duel van zondag tegen Vitesse. De andere nieuwe aanvaller, Ricardo Pepi, is nog niet speelgerechtigd.
FC Groningen-trainer Frank Wormuth kreeg de afgelopen weken veelvuldig de vraag wat hij zou doen bij een eventueel vertrek van Strand Larsen. 'Dan stel ik Romano Postema op', zei de Duitser steeds. Maar de 20-jarige Stadjer vertrok bij FC Groningen om voor een jaar verhuurd te worden aan Roda JC.
'Dan stel ik Krüger op', lacht Wormuth. 'Ik zeg altijd: andere moeders hebben ook mooie voetballers. We kunnen de hele dag zeuren, maar we kunnen ook zeggen dat andere spelers dan de rol over kunnen nemen', nuanceert de oefenmeester de wijzigingen in zijn selectie.
Nieuweling Krüger begint in de basis bij FC Groningen: 'Kan niet anders, we hebben geen andere aanvaller'

'Snel moe'

De 23-jarige Krüger kwam over van het Duitse Arminia Bielefeld en trainde inmiddels een paar keer mee. 'Hij heeft nog niet de intensiteit die wij gebruiken. We zien ook dat hij heel snel moe wordt', vertelt Wormuth.
'Bij Bielefeld heeft hij veel op de bank gezeten en ik weet niet wanneer hij voor het laatst 90 minuten heeft gespeeld (dat was op 9 april tegen VfL Wolfsburg, red.). Wij spelen elke week een oefenwedstrijd met de spelers die niet in de basis stonden. Dat is bij Bielefeld anders, dus Krüger heeft de laatste tijd geen wedstrijden gespeeld. Daar kunnen we niet zoveel aan veranderen, dus het kan zijn dat hij misschien na 50 of 60 minuten gewisseld moet worden. Maar die jongen is 23, dus dat gaat allemaal wel snel. We moeten geduld met hem hebben, vooral de trainer.'
Ngonge beleefde een mooie week na het winnen van een award

Werkvergunning Pepi ontbreekt nog

FC Groningen kan nog niet beschikken over de opvolger van Strand Larsen, aangezien Ricardo Pepi nog geen werkvergunning heeft. Het kan zo'n twee weken duren voordat zo'n papiertje verstrekt wordt en tot die tijd mag de Amerikaan nog niet meedoen met de groepstraining en is hij dus ook nog niet inzetbaar tijdens wedstrijden.
Bij FC Groningen hoopt men dat de papieren deze week goedgekeurd worden en dat Pepi daardoor tegen SC Cambuur zijn opwachting kan maken. 'Het is een jongeman die typisch American is', lacht Wormuth. 'Altijd positief, maar dat moet je ook afwachten de komende weken. Hij kan doelpunten maken, maar is jong en heeft tijd nodig.'
'We moeten in een thuiswedstrijd vooral naar onszelf kijken'

Vechtlust

Wormuth houdt zondag, als nummer zestien Vitesse op bezoek komt, verder vast aan dezelfde spelers die vorige week een punt pakten tegen NEC (1-1). 'We hebben Vitesse meerdere keren bekeken. Ik ken mijn collega Thomas Letsch genoeg. Uiteindelijk moeten we in thuiswedstrijden voornamelijk naar onszelf kijken. Ik heb de wens dat we de vechtlust die we tegen NEC lieten zien meenemen. Vechtlust is de basis en dan komt de rest vanzelf. Vitesse heeft de laatste wedstrijd een achterstand goed gemaakt en daarom brengen ze zelfvertrouwen mee.'