Thijs Dallinga speelde tegen Messi, Neymar en Mbappé: 'In de spelerstunnel keek ik wel een keer extra naar rechts'

Dallinga tijdens z'n debuut voor Toulouse tegen Nice
Dallinga tijdens z'n debuut voor Toulouse tegen Nice © ANP
Een groter contrast is bijna niet mogelijk voor Thijs Dallinga. Stond de Groninger aanvaller vorig jaar nog in de spelerstunnel van pak 'm beet FC Den Bosch oog in oog met spelers als Victor van den Bogert of Teun van Grunsven, afgelopen woensdagavond trof hij in de spelerstunnel van zijn club Toulouse wereldsterren Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé van Paris Saint-Germain. 'Dat was wel een apart moment.'
De voormalige spits van FC Groningen, die opgroeide in Hellum, speelde woensdagavond tegen PSG (3-0 verlies) alweer z'n vijfde competitiewedstrijd voor Toulouse, de club die hem eerder deze zomer overnam van Excelsior. Hij stond vijf keer in de basis en heeft al twee keer gescoord in de Ligue 1, de hoogste Franse divisie. Dallinga moet onder meer Neymar (7 doelpunten), Mbappé (5) en Messi (3) voor zich dulden op de topscorerslijst. Geen schande.
Thijs Dallinga tijdens z'n presentatie eerder deze zomer
Thijs Dallinga tijdens z'n presentatie eerder deze zomer © Toulouse FC

'Aanpassen verloopt soepel'

Aan de telefoon wordt vrij snel duidelijk dat Dallinga het prima naar z'n zin heeft in de Zuid-Franse stad. 'Het bevalt heel goed en ik heb het inderdaad goed naar mijn zin. Ik voel dat ik op de juiste plek ben en ik zit goed in mijn vel', zegt de Groninger vanuit Frankrijk.
Aanpassingsproblemen heeft hij naar eigen zeggen nauwelijks gehad. 'Ik heb geluk met de Nederlandse jongens hier, zij helpen ons goed', doelt Dallinga op land- en teamgenoten Branco van den Boomen en Stijn Spierings. 'Iedereen op de club praat ook Engels, dus in dat opzicht levert het niet veel problemen op en verloopt het aanpassen heel soepel.'

Duurste Excelsior-speler ooit

Dallinga en zijn vriendin zijn deze zomer vanuit Rotterdam neergestreken in de stad aan de rivier de Garonne, vlakbij de Franse Pyreneeën. De transfer leverde zijn oude club een record op: niet eerder telde een club 2,5 miljoen euro neer voor een speler van Excelsior. Dallinga had een groot aandeel in promotie naar de eredivisie vorig seizoen. Hij scoorde 32 keer voor de Kralingers en werd daarmee topscorer van de eerste divisie.
'Excelsior was voor mij de juiste keuze om mezelf verder te ontwikkelen en ik vind het mooi om nu weer een volgende stap te maken', zei hij na zijn presentatie bij Toulouse.

Hoger niveau

Aan die volgende stap is hij inmiddels begonnen. Dallinga merkt dat hij meer uitgedaagd wordt bij Toulouse in de Ligue 1. 'Ik merk dat spelers hier fysiek top zijn. Het niveau ligt heel hoog, dus je moet elke week op je best zijn en dat is alleen maar goed voor mij. Daarom heb ik ervoor gekozen om hier naartoe te gaan. We hebben nu een aantal wedstrijden gespeeld en ik leer mijn teamgenoten steeds beter kennen. Je krijgt daardoor automatismen en dat maakt het weer makkelijker.'
Vreugde bij Dallinga (l) na een treffer tegen Lorient
Vreugde bij Dallinga (l) na een treffer tegen Lorient © ANP

Handhaving

Dallinga heeft voor zichzelf geen extra druk opgelegd. Zo noemt hij geen aantal doelpunten waar hij dit seizoen op wil eindigen. De Groninger wil 'gewoon' zo veel mogelijk wedstrijden spelen.
'Ik heb de eerste wedstrijden gespeeld en die lijn wil ik doortrekken. Ik merk dat ik dan vanzelf beter word en waar het toe leidt, zien we aan het einde van het seizoen wel. Het belangrijkste is om erin te blijven met Toulouse, want dit seizoen degraderen vier clubs uit de Ligue 1. Ze willen de competitie volgend seizoen terugbrengen naar 18 clubs (nu zijn 20 clubs actief in de competitie, red.). Dus handhaving is een mooie uitdaging', zegt de 22-jarige spits.

Den Bosch-uit versus PSG-thuis

Afgelopen woensdagavond stond Dallinga tegenover Marquinhos en Sergio Ramos, twee verdedigers die al jarenlang tot de wereldtop behoren. Een groot contrast met vorig seizoen toen Dallinga het opnam tegen verdedigers uit de Keuken Kampioen Divisie. 'Het blijft raar dat ik vorig jaar uit bij Den Bosch op het veld stond en een jaar later speel ik tegen Sergio Ramos. Dat zijn wel twee uitersten. Mooi. Het laat zien dat ik op de goede weg ben. Dat soort momenten tegen PSG maak je niet vaak mee en daar geniet ik van, dat zijn mooie dingen om mee te maken als voetballer.'
Focus op het gezicht van Dallinga voor het duel met PSG
Focus op het gezicht van Dallinga voor het duel met PSG © ANP

Nuchtere Groninger

Toch raakte Dallinga niet in de war toen hij samen op het veld stond met Messi en diens ploeggenoten. 'Je weet natuurlijk dat je die avond tegen de beste spelers van de wereld speelt. Maar als sporter probeer je er ook objectief naar te kijken en het gaat erom om zo goed mogelijk te spelen. Tijdens de wedstrijd denk je daar dus niet meer over na. Voor de wedstrijd in de spelerstunnel, dan kijk je een keer extra naar rechts (naar de PSG-spelers, red.). Dat is wel een apart moment. Ik heb niet echt wat gezegd en dat hoeft ook niet voor mij. Het is mooi om tegen ze te spelen, meer niet.'

Op jacht naar meer doelpunten

Toulouse verloor in het eigen Stadium Municipal met 3-0 van PSG. Dallinga had niet het gevoel dat zij werden weggespeeld door de regerend landskampioen. 'Blij vlagen hebben we het ze moeilijk gemaakt. We probeerden lef te tonen en dat wierp z'n vruchten af. We hadden zelf ook nog wat kansen. We hebben onze huid duur verkocht en het prima gedaan. Ik had het liefst nog gescoord, maar dat is lastig tegen zo'n tegenstander', blikt Dallinga terug.
Zondag krijgt Dallinga een nieuwe kans om te scoren. Dan gaat Toulouse op bezoek bij Clermont Foot. Zeker qua stadioncapaciteit een soort FC Den Bosch.