Twijfels en zorgen bij Donar na slechte start: 'Sommige dingen zijn onacceptabel'

Overleg over Donar
Overleg over Donar © RTV Noord\Karel-Jan Buurke
De basketballers van Donar beleefden een dramatische start van het voorseizoen. Vrijdagavond verloren de Groningers voor de derde keer op rij fors. Dat zorgde na de wedstrijd tegen Eisbären Bremerhaven voor twijfels en zorgen bij de club, die altijd voor de prijzen mee wil doen.
Er zijn genoeg excuses aan te voeren, en zeker in deze voorbereiding. Met de afwezigheid van Leon Williams en Olaf Schaftenaar, die momenteel met Oranje meedoen aan het EK, ontbreken twee belangrijke spelers. Ook hoofdcoach Matthew Otten is er niet bij: hij is assistent bij het Nederlandse team. Toch is de start zeer pijnlijk te noemen voor een grote club als Donar.

Stimac maakt zich zorgen

'Om eerlijk te zijn, maak ik me wel zorgen ja', zo is de waarnemend hoofdcoach Andrej Stimac eerlijk na het duel tegen Bremerhaven. 'We zouden nu beter moeten presteren, vooral verdedigend. Aanvallend gaat het wel goed komen, maar in de verdediging moeten we echt beter gefocust zijn', aldus de assistent van Otten.
Stimac: 'Ik maak me wel zorgen'

'Onacceptabel'

Aanvoerder Willem Brandwijk was na afloop ook zeer teleurgesteld. 'We verliezen met 22 punten verschil van een team dat niet beter is dan wij. Natuurlijk gaan er in het voorseizoen dingen verkeerd, want je bent dan nog echt aan het oefenen. Maar sommige dingen die zijn gewoon onacceptabel. We missen natuurlijk belangrijke spelers en de coach, maar dat is geen excuus. Op sommige momenten moet er gewoon rust gepakt worden. We hebben heel veel balverlies en zo'n team straft dat af', aldus de forward.
Brandwijk: 'Sommige dingen zijn onacceptabel'

Wordt de selectie nog gewijzigd?

Dan is het natuurlijk ook de vraag of deze selectie wel goed genoeg is. De technisch directeur van Donar, Drago Pasalic, vindt van wel. 'Natuurlijk heb ik vertrouwen in deze spelers. Ze hebben zich tot nu toe in hun carrière wel bewezen. Het is niet de vraag of ze het niveau aankunnen, ze moeten het nu gewoon laten zien. Ik denk dat dat wel gaat komen. Het is een proces en er is nog veel werk aan de winkel.'
Of het team toch nog gewijzigd wordt voor de start van de competitie, blijft nog een beetje onduidelijk. 'Dat is niet het idee. Je moet geloven in wat je gecreëerd hebt. Het kost tijd en de tijd zal het leren', aldus de Kroaat.
Pasalic: 'Ik geloof in deze spelers'

'Negen nieuwe spelers'

Meindert van Veen, die dit seizoen adviseur is bij Donar, heeft na afloop een duidelijk advies, met een knipoog. 'Negen nieuwe spelers halen. Nee, dat is natuurlijk een grap. We moeten in elk geval niet in paniek raken en het koppie gebruiken, maar het is teleurstellend hoe we spelen.'
Van Veen: 'Negen nieuwe spelers'

Twijfels over spelersgroep

Op de vraag of het goed gaat komen met deze groep en deze spelers, durft Van Veen geen volmondig antwoord te geven. 'Nou, dat is toch een beetje afwachten. Maar goed, we moeten werken met het grootste deel van deze spelers. Ik vind het te vroeg om nu al conclusies te trekken. We hebben deze spelers met ons volle verstand een contract aangeboden, dus daar gaan we ook mee aan het werk', aldus Van Veen, die daarnaast duidelijk is over wat hij vindt van het feit dat hoofdcoach Otten er niet bij is. 'Daar is iedereen het wel over eens. Dat is niet ideaal en dat gaat ook niet meer gebeuren in de toekomst.'
Donar speelt volgend weekend twee oefenwedstrijden in Engeland tegen Leicester Riders. Vrijdag vanaf 21.00 uur en zondag vanaf 14.30 uur.