Publiekslieveling Lycurgus nu 'Spaßvogel' in Duitsland

Auke van de Kamp is geliefd in Duitsland
Auke van de Kamp is geliefd in Duitsland © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Voor de volleyballers van Samen Lycurgus is de voorbereiding begonnen met een mooi affiche. De Groningers oefenden twee keer in Stad tegen het Duitse SVG Lüneburg met voormalig Lycurgus-publiekslieveling Auke van de Kamp.
Van de Kamp, die vijf seizoenen bij Lycurgus speelde, ging na afloop van de wedstrijd langs een groot deel van de Groningse supporters. Dat niet alleen, er waren ook fans uit Lüneburg, die Van de Kamp al volledig hebben omarmd. 'Hij is zeer populair bij de supporters. Hij heeft er altijd plezier in en hij maakt altijd lol met de fanclub', zo laat een enthousiaste Duitse supporter weten.
Van de Kamp leert ondertussen ook een woordje Duits van de fans. 'Hij noemde me Spaßvogel ofzo. Dat is een pleziervogel, denk ik. Geen idee eigenlijk. Maar ik moet nog een paar jaar blijven voordat ik de Lycurgus-status heb', lacht Van de Kamp.
Publiekslieveling Lycurgus keert terug als 'Spaßvogel'

'Lieve jongen die je altijd in je team wilt hebben'

Lycurgus-coach Arjan Taaij krijgt, zoals gebruikelijk, gelijk een brede lach op zijn gezicht, wanneer het over Van de Kamp gaat.
'Om Auke tegen te komen, is altijd leuk. Dat blijft een hele sympathieke jongen waar we allemaal een groot gevoel bij hebben. Ontzettend leuk om hem ook aan de andere kant te zien. Ik heb hem vorig seizoen natuurlijk ook goed gevolgd en hij heeft er nu wel zware concurrentie bij. Vorig jaar heeft hij heel veel gespeeld en ik ben heel benieuwd hoe dat straks gaat. Maar het blijft een heel lieve jongen die je altijd in je team wilt hebben', aldus de Groningse succescoach.
Van de Kamp praat bij met het Groningse publiek
Van de Kamp praat bij met het Groningse publiek © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

'Ging zelfs op de bank van Lycurgus zitten'

Van de Kamp moet toch ook een beetje wennen aan het idee dat hij nu tégen zijn oude club speelt. 'Het is toch raar. Gisteren voelde het nog gekker, want toen waren we in het Alfa-college. Daar was ik natuurlijk vijf jaar elke dag. Ik ging zelfs op de bank van Lycurgus zitten, dus het voelde een beetje gek om nu aan de andere kant te zitten. Maar het is vooral heel leuk om iedereen weer te zien', vindt de 27-jarige passer-loper.
Van de Kamp, staand met nummer vijf, op de teamfoto met Lüneburg
Van de Kamp, staand met nummer vijf, op de teamfoto met Lüneburg © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Start oefencampagne: 'Urgentie ontbrak'

De oefenwedstrijden waren het begin van de voorbereiding van Lycurgus. En met Lüneburg, de nummer vijf van de Duitse Bundesliga, trof Lycurgus een sterke tegenstander. Dat bleek ook wel, want beide duels in Groningen werden overtuigend gewonnen door de bezoekers. Vrijdag werd het 0-4 in het Alfa-college Sportcentrum. Het duel op zaterdag werd gespeeld in MartiniPlaza en eindigde in 1-3. 'We zijn nu een week of drie bezig en wisselen gewoon door, dus het resultaat is nu nog niet zo van belang, maar ik vond wel dat vandaag de urgentie een beetje ontbrak', analyseert Taaij.

'Grootste indoor toernooi ooit in Nederland'

MartiniPlaza is dit weekend verder vooral het toneel voor het Nederlands vrouwenteam, dat daar twee oefenduels speelt tegen Japan, in aanloop naar het wereldkampioenschap in eigen land later deze maand. Het eerste duel op zaterdag werd met 3-0 gewonnen door Nederland. Zondag is het tweede duel vanaf 17.00 uur.
'Het is een hele mooie kans voor het volleybalpubliek. Het is een team dat over een week of twee in eigen land het WK speelt. Dat is echt een hele grote happening. Dat is het grootste indoor toernooi dat ooit in Nederland georganiseerd is. Het is in die zin supertof dat ze hier zijn, zodat de mensen in Noord-Nederland ook kunnen komen kijken, want de wedstrijden van het WK zijn vooral in het westen en het zuiden. En ik begreep dat er vandaag ook al tweeduizend mensen bij zijn, dus dat is mooi', aldus Taaij.
Het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen wordt van 23 september tot en met 15 oktober gehouden in Nederland en Polen. Het is voor het eerst dat Nederland gastland is voor dit WK.